måndag 9 juni 2008

Protester mot förskola

Jag har fått en kommentar från en utflyttad, tidigare boende i vår kommun, tidigare med barn på samma förskola som mina barn går på som undrar hur grannar kan protestera mot att få en förskola i området. Jag tycker det är en bra fråga. Själv skulle jag tycka det var fantastiskt att få flytta till ett område med både förskola och skola in på knuten. Barnen behöver inte korsa vägar, man behöver inte ta bilen för att lämna dem etc.
Men t ex där jag jobbar är grannarna mycket kritiska. Det har tidigare varit fritidshem i lokalerna och då var det bara verksamhet på eftermiddagarna. Nu är vi ju ute redan klockan åtta på morgonen och små barn låter ju ganska mycket, t ex när föräldrarna lämnar dem. Grannarna (som röker och slänger fimpar över vår gård från sina balkonger) klagar också på att det låter om grindarna som går in till gården och när barnen drar vagnar över asfaltsgården.
Min arbetsplats ligger på nedre botten i ett hyresrättsområde och många har sina balkonger och sovrumsfönster in mot gården så man kan ju förstå att de får utstå en del ljud på vardagar. Å andra sidan är vi ju aldrig där kvällar och helger. Den tänkta nya förskolan som ska ersätta mina barns förskolelokaler var tänkt att ligga mittemot ca 5-6 villor på parkmark intill hästhagar och skog med en gång och cykelväg mellan husen och den tilltänkta förskolan. Området är idag skog och gräsmatta (inget bullrande material direkt). Förutom de få antalet villor ligger ett hyresrättsområde upp i skogsdungen där det tidigare fanns en förskola med tre avdelningar i två plan. Hyresrätterna ägs av det kommunala bostadsbolaget som också hyr ut de lokaler där förskolan är belägen idag. Jag kan inte tänka mig att det är de grannarna som hotat överklaga bygget. Det måste helt enkelt vara boende i de 5-6 villorna som har makten att lägga en förskola på ett mycket sämre anpassat ställe och dessutom tvinga den att bli mindre. Otroligt.
Och jag har funderat över det där att det bara "får plats" fyra avdelningar på den idag tilltänkta tomten. Hur blir det med eget kök??? (jag är livrädd för att den här kommunen återgår till tanken att bygga ett kök som ska tillaga och distribuera över 3500 måltider per dag runt om i kommunen). Och hur blir det med gård för utevistelse, tomten låter ju onekligen ganska trång? Jag tänker följa den här frågan, tro ingenting annat och det ska bli intressant att se om Kjelle J och grabbarna har läget under kontroll som han intygade i fullmäktige sist.

Inga kommentarer: