lördag 5 september 2009

vi är medvetna om att vi spretar

Vi, som ibland fortfarande anklagas för att vara sovjetkommunister och vilja stöpa alla i samma form, är nog ett av de mer spretiga partierna. Alla har sina hjärtefrågor och vi har alltid svårt att prioritera vilka som är viktigast att driva i en valrörelse. Idag har vi haft nordostträff på Syninge kursgård och återigen diskuterat frågan profilfrågor. Förra gången vi gjórde det kom vi fram till en 1,5 sidor lång lista på saker där ingenting kunde strykas. Idag var det en mer lös diskussion, men följande kom upp:

Sjukvården, ersättningssystemen. Lars Ohly är den enda som talar om sjukskrivningar som en försäkring, alla andra kallar det bidrag. Eftersatta grupper i samhället; pensionärer och sjuka. Vi pratar också om systemet med privatiseringar av sjukvård och skolor, situationen med stora barngrupper på förskolor och fritidshem.

En annan värld är möjlig – En annan skola är möjlig – En annan sjukvård är möjlig – En bättre värld är möjlig – En bättre… är möjlig – En jämlik värld är möjlig -

Varför är jag vänsterpartist?
Generell välfärd, offentligt ägande

Utmaning till alliansen – enkelt flygblad har gjorts i Österåker.

”Jag är inte så intresserad av politik… - Men vad äter du för mat då?”

Mat är politik, allt är politik.

Det är viktigt för oss att vara ETT parti – på kommun, landstings- och riksnivå.

Privata alternativ har funnits länge, men de har inte fått del av skattepengarna. Vad passar dåligt att privatisera? Utbildning, vård, kultur, poänger med att tillsammans äga och driva.

Inte bara rättvisa – också demokrati.

Efterfrågan, ju mer pengar desto mer kan du efterfråga. Ska efterfrågan eller behov styra? När makten hos valda politiker minskar, minskar rösträttens värde.

Vi är tydligt socialistiska och feministiska.

Vi har varit opposition sen 1917 så vi är väldigt vältränade. Vi har tränat för att en dag sitta i regeringen, så det borde gå bra nu när vi tränat länge. Vi är inte bara i politisk opposition utan även mot ett patriarkalt samhälle som det kommer att ta generationer att förändra. Ska vi vänta tills vi får egen majoritet innan vi börjar skapa vårt drömsamhälle kommer det att ta flera hundra år och samhället kommer att vara riktigt dåligt.

Det är bättre att försöka vara med och få rätt i praktiken än att stå vid sidan och ha rätt i retoriken.

Oppositionens mål kan inte vara: Vi vill ha makt, utan: Vi vill förändra.

Miljöfrågorna är den största politiska utmaningen. Lyckas vi inte blir alla andra frågor oviktiga. Marknaden kommer inte att lösa miljöproblemen. Den kortsiktiga lönsamheten har inget intresse av långsiktig hållbarhet.

Rättvisan. Välfärden. Tryggheten. Massarbetslösheten måste lösas. Rättviseaspekter, minska klyftor. Hålla ihop samhället. Människor blir inte längre delaktiga i samhället.

Demokratin. Bygger på att många är delaktiga och känner tilltro. Vi ska vara tre partier som bjuder in människor som vill ha inflytande. Vi ska lyssna och låta människor vara med och påverka. Projektet med att byta regeringen är ingen grej mellan tre partier. Vi ska inte vara rädda för människors förväntningar på förändringar – vi ska vara rädda om de inte förväntar sig förändringar. Barack Obamas ledarskap är väl det som präglas av mest förväntningar. Lars Ohly vill gärna vara Sveriges Obama.

Japp, lite axplock ur anteckningarna från en härlig dag på Syninge kursgård.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket intressanta ämnen ni tog upp på kursgården. Jag kommer följa din blogg. Själv kommer jag börja blogga den 19 sept ordentligt.