tisdag 18 december 2007

Religion - en märklig tradition

Eftersom det snart är jul har jag /till skillnad från många andra i Sverige?/ funderat en hel del över religion de senaste dagarna. Hur ska jag förklara för mina barn varför vi firar jul? Det är ju superkomplicerat. som om det inte räcker med att hålla tron på tomten vid liv.
själv började jag i söndagsskola när jag var tre år och hade inga som helst problem med det där med gud osv. Men var lär sig barnen idag om varför vi firar jul? Var läses julevangeliet för barnen? Man ska väl inte behöva vara kristen för att tycka att det är viktigt att veta varför vi firar jul?
Många av de sånger som jag sammankopplar med jul handlar om Gud eller Jesus (stilla natt, när juldagsmorgon glimmar, nu tändas tusen juleljus, gläns över sjö och strand). Inga av dessa sjungs idag på dagis. Jag har full förståelse för detta, jag tycker till och med att det är rätt. På dagis finns barn av många olika nationalitet och religion. Vårt samhälle är skiljt från religionen och jag tycker att det är helt rätt. Jag tycker länder som USA t ex, där religionen spelar roll i politiken, är mycket märkliga och efter. Däremot är ju en tro för en enskild individ mer än bara en tro. En tro kan vara skillnaden mellan kaos och kosmos, mellan succe och katastrof, mellan liv och död.
Jag minns att jag tyckte att julsångerna var mycket vackra när jag var liten. Idag sjungs mest om tomtar. Fick ett infall och köpte ytterligare två julCD hem, två svenska. Jag har redan två, men de innehåller nästan inga av de sånger jag räknade upp, i alla fall inte på svenska. Så nu har jag Stilla natt med Ainbusk singers på högsta volym i bilen.

1 kommentar:

langaryd30 sa...

Hej ! Jag brukar varje jul och påsk bli ombedd att förklara för barnbarnen innebörden av dessa helger. Jag tycker att vi håller på att tappa vårt kulturarv. Julpsalmer borde ingå som ett led i förskolornas "gammeldagar" på samma sätt som gamla skolmössor och förkläden. Varför skäms vi svenskar för vårt kristna arv ?
Carin i Hägersten