fredag 25 februari 2011

Vems är ansvaret?

Det finns personer (vanliga svenssons och ganska högt uppsatta maktpersoner) som anser att Sverige inte behöver göra någonting i klimatfrågan eftersom Sveriges påverka på klimatet är så liten jämfört med t ex Kina, Ryssland, Polen, Tyskland eller nåt annat land. På sin höjd kan dessa personer tänka sig att Sverige kan bidra med ekonomiskt bistånd för insatser i andra länder, men att förändra någonting i vår livsstil eller bekvämlighet, det är bara löjligt.

Sen finns det andra personer som tycker att alla ska dra sitt strå till stacken, att vi som är ett relativt rikt land som ligger långt fram tekniskt sett borde ha de bästa förutsättningarna att faktiskt göra mest. Eller åtminstone lika mycket som alla andra. Det är ju typ allas planet. Det är ju typ alla våra barns framtid.

Det kan vara lätt att leva med den förstnämnda inställningen så länge klimatkatastroferna främst drabbar fattiga länder långt härifrån, eller släktingar till oss själva i en oändligt lång framtid (ja, men DÅ har de ju säkert kommit på nåt....). Allt som inte är precis här och nu kan vi ju tänka bort.

Med det förstnämnda resonemanget kanske det inte vore mer än rätt att egentligen bara männen ändrade livsstil. Enligt två färska undersökningar orsakar nämligen män betydligt större klimatpåverkan än kvinnor, t ex genom att de äter mer kött och kör mer bil. Meh, brudar, vore det inte perfekt? Att helt enkelt lägga över ansvaret på männen och bara fortsätta leva som vi gör? Eller så kan vi ju alla hjälpas åt att förändra världen och vår livsstil som påverkar såväl framtida klimat som våra söner och döttrars framtida möjligheter.

Jag säger som jag säger till mina barn; jag bryr mig inte om vems fel det var, hur löser vi problemet?

Inga kommentarer: