tisdag 17 november 2009

Mot slutet av november

Varje morgon när klockan ringer är det mörkt där ute, och regnigt verkar det som. Tillbringade helgen i stugan, men mest inomhus eftersom det regnade och blåste och var grått. Kändes tråkigt att inte kunna elda i öppna spisen, men f n är inget bra ekonomiskt läge att kontakta den där killen som kunde fixa skorstenen heller.
Ovisshet är någonting som irriterar oss moderna människor något alldeles enormt. T ex att inte veta om eller när man får pengar från Försäkringskassan; att inte veta om eller hur länge man får bo kvar i sin lägenhet; att inte veta om eller hur länge skolan som ens barn går i får vara kvar, ja det finns massor av saker som man inte vet någonting om i sin framtid. Och till viss del är det fullt naturligt. T ex vad det gäller förlossningar. Idag vet man ju ganska väl ungefär när det kommer att ske, men många vill kunna planera in det exakt. Jag tror att det är anledningen till att många kvinnor idag vill ha kejsarsnitt eller bli igångsatta; de vill ha ett datum, en tid som går att sätta upp i kalendern. Bland alla andra möten och sammanträden.
Just vad det gäller barnafödande så är det ju lite av tjusningen att man inte vet riktigt när det ska ske, tycker jag. Däremot är det viktigt att veta var det ska ske, att det finns tillräckligt med platser och personal så att alla kvinnor får komma till den förlossningsklinik de valt i ett skede då de är förvirrade, stressade och i behov av lugn och ro.
Naturligtvis är det någonting som är svårt att planera, men som med flera saker i samhället (platser på Särskilt boende, tillgång på läkare eller förskoleplatser) så lönar det sig att ligga med ett litet överflöd. Var gränsen går är svårt att säga, men med ett litet överflöd ökar valfrihet och trygghet bland medborgarna och då säkerligen även den s k kundnöjdheten (som Berit J (C) pratade om på budgetfullmäktige).
Det finns kommuner där alla äldre över en viss ålder (tror det var 75) får välja om de vill bo hemma eller i särskilt boende. Jag tror att kommunen då måste hålla sig med 5 fler äldreboendeplatser än vad man annars beräknat, men tänk vilken trygghet för de äldre; att slippa genomgå en behovsprövning när man vet att man t ex inte VILL bo kvar ensam hemma. Samma trygghet som jag skulle uppleva om jag visste att Försäkringskassan tyckte att det var självklart att man fick vara sjukskriven om man inte mår bra, om man känner att man inte klarar av sitt arbete och en läkare dessutom bekräftar detta. Istället känner man sig ungefär som om man ska gå igenom tullen med en liter av nåt som man inte får införa i landet i väskan....

Inga kommentarer: