torsdag 12 november 2009

Information Vårdval Tiohundra

Idag har jag varit och lyssnat på hur man tänker lägga upp vårdvalet i kommunen. Det är ju en ny lag som säger att alla måste införa vårdval fr o m den 1/1 2010. Trist faktiskt att man uppifrån bestämmer hur vården ska organiseras in i detalj. Det kan ju faktiskt finnas mer effektiva sätt att ordna en bra , kvalitetssäkrad service till sina medborgare. För det måste ju ändå vara det som är syftet i slutändan.
Och redan sen långt tillbaka har vi haft möjlighet att välja läkare och vårdcentral. Jo, jag vet, det finns vårdcentraler som inte verkar veta om det, men så har det varit under en längre tid. Man har rätt att välja en vårdcentral eller läkare och lista sig där.
Vad är då det nya? Tja, en sak är ju t ex att det kan dyka upp många nya aktörer på banan. Och de dyker förstås upp i grupper och på orter där de ser att de kan tjäna en hacka. Områden där vi haft långvariga problem att skaffa läkare lär inte få någon strid ström av nya aktörer som vill etablera sig där, tyvärr. Istället är risken att mer resurser koncentreras till områden med "starka patientgrupper" och då räcker inte pengarna till att göra särskilda satsningar på de områden där det verkligen skulle behövas förstärkning.
En annan risk som jag ser det, är att underlaget inte räcker för fler aktörer inom vissa områden och att vi t ex får tre svaga mottagningar istället för en stark. Det blir fler att samverka med och mellan och det säger sig självt att det blir mer komplicerat att få det att fungera. Jag skulle tro att invånarna i tätorten Norrtälje och kanske Rimbo kan få tillskott på ett visst utbud, men i de norra kommundelarna där det redan nu är problem med rekrytering och att hålla ett tillräckligt stort underlag för vissa verksamheter (t ex MVC) tror jag inte invånarna kommer att känna av någon större valfrihet.
Och så blir det väl som i skolorna, man får ringa från BB för att ställa sig i kö till populära husläkare i Norrtälje tätort medan man har problem med att få tillräckliga underlag för att få verksamheterna att gå ihop på landsbygden. Små, trevliga privata enheter och jättelika offentliga enheter som ickevalsalternativ (alltså, bara ordet ickevalsalternativ. Nästan lika illa som ordet "svag kundstock" som användes för invånarna i t ex Edsbro).

1 kommentar:

Eleonor sa...

Jamen det är bara för jäkligt så det går att rasera istället för att bygga!!!
Detta måste vi ändra på efter valet