måndag 9 november 2009

Årets höjdare? Budgetfullmäktige

Idag har jag och flera tappra själar med mig deltagit i kommunens budgetfullmäktige under hela dagen. Vilken pers. Sitta, sitta, sitta i en trång lokal och lyssna till både den ena och den andra bullshiten. Men det är ju spännande också. Det är spännande när Berit J (C) säger att kommunen ska rädda klimatet och företagen och bli en kommun på frammarsch. Det är spännande både för att jag tror att det kan bli svårt för kommunen att rädda klimatet och för att i stort sett var det enda någon från majoriteten sa om miljön. När Miljöpartiet föreslog att lägga till ordet "hållbar" framför ordet "tillväxt" i rubriken på majoritetens budget svarade majoriteten blankt nej. Ganska spännande. Att vilja ha en icke hållbar utveckling. Spännande på många plan.
Någonting som debatterades flitigt var badhuset i Rimbo och det framstod som mer och mer klart att kommunledningen tror att deras uppgift är att straffa fastighetsägaren för att det är en dålig fastighetsägare med många skumraskaffärer i bagaget. Därför vill man inte göra affärer med honom. Därför kan inte kommunen köpa badhuset och erbjuda Rimboborna ett innehåll i det stora huset som är beläget mitt i centrum och tidigare innehöll kommunens finaste bad. Kommunledningen ser sig tydligen snarare som en domstol än som medborgarnas förlängda arm.
Även skolan debatterades och bara så att ni alla nu vet det, så finns det en som heter Mcquinzy som har gjort en utredning som visar att det enda som spelar roll för barnens kunskapsutveckling är lärarens kompetens. Gruppstorlekar, lokaler, kost, motion, antal vuxna i skolan och allt det där andra som vi som engagerar oss i skolan brukar vilja diskutera spelar överhuvudtaget ingen roll. Men det är svårt att få en lärare som har kompetens att undervisa en stor grupp elever som inte får röra på sig tillräckligt och har någonting i magen och behöver särskilt stöd och kanske har det lite jobbigt hemma.... eller finns sån kompetens i den utsträckningen att vi klarar att höja kunskapsnivån för eleverna i skolan med enbart satsning på kompetenta lärare?
Äh, det har varit en lång dag, sambon skjutsade Storasyster till fotbollen, men glömde skorna så hon kunde inte vara med på träningen. Besvikelse. Jag snabbstekte pannkakor för att lätta upp stämningen och nu är det snart sängdags för imorgon är en ny dag. Kanske rapporterar jag lite mer från den intressanta budgetdebatten då.

Inga kommentarer: