fredag 21 maj 2010

Stelbenthet i flexibilitetens värld drabbar bara den redan fattige

Idag rasar studenter mot det stelbenta CSN. Själv förstår jag inte hur en institution genom åren kan fortsätta att vara just stelbent, år efter år, trots att världen förändras och flexibilitet krävs precis överallt annars i samhället. Tur att högskolor och universitet är så påhittiga, tur att studenter är så tåliga och vana att leva på nada.
Tyvärr måste jag ju avslöja att Försäkringskassan är stelbent enligt precis samma princip. När jag blev sjukskriven i vintras jobbade jag 60%. Tyvärr fanns inte 60% hos Försäkringskassan, det fanns bara 25, 50, 75 och 100%. Så enligt samma princip som CSN så drar FK ner ersättningen till närmast underliggande nivå. Och istället för att få 80% av din lön så får du 67%.
Det är dåligt att man inte ser till att ha den flexibiliteten så att en regel som finns gäller alla. Det talas om att de som tjänar oändligt mycket (eller åtminstone ganska mycket) förlorar mycket mer än oss andra när de är sjuka, föräldralediga eller dyl. Men samma sak händer ju om du inte jobbar efter FKs mall för vilka deltidsanställningar som finns.
Både FK och CSN är dessutom ökända för långa handläggningstider, men det drabbar ju bara nån fattig...

Inga kommentarer: