fredag 21 maj 2010

Brott och Straff och Kön

På sidan 2 i lokaltidningen finns alltid 3-4 notiser om olika brott som är begångna i kommunen. Efter att ha sett dessa dag efter dag med lite halvsur smak i munnen, så roade jag mig med att göra lite statistik på 8 dagars notiser från de senaste 2 veckorna. Jag fann då detta:
Av förövarna var 18 stycken män och 1 kvinna
Av offren var 2 män, 6 barn och 4 kvinnor.
En flicka på 13 år blev våldtagen av en man. Efter det blev hon traumatiserad och blev tvungen att söka psykologhjälp. Han fick 100 timmars (dryga 2 veckor) samhällstjänst och fick betala ett skadestånd till flickan på 2400 kronor.
En drogad man tryckte en glödlampa mot sin flickväns hals och försökte sedan strypa henne. För detta + andra brott som olovlig körning, rattfylleri och obehörigt avvikande från brottsplats dömdes han till 3 månaders fängelse.
En man blev arg för att hans fru frågade om han hade rökt och slog henne om och om igen i ansiktet så att näsbenet gick av. Han slutade inte förrän parets minderåriga dotter ropade åt honom. Han dömdes till 100 timmars samhällstjänst. Kvinnan fick 25000 kronor i skadestånd. Dottern som bevittnat det hela fick 0 kronor.
Är det fler än jag som reagerar? Är det inte lite för billigt att våldföra sig på ett barn eller att misshandla en kvinna? I notiserna finns också en man som rusar in med ett basebollträ för att han tycker att sonen sitter vid datorn för mycket. Vad visar vi våra barn? Hur välkomnar vi dem till vuxenvärlden?

Inga kommentarer: