onsdag 19 maj 2010

Livet, lusen och McDonalds

Oj, idag var en dag då mycket skulle hända. Sista dagen på praktiken, skriva färdigt slutuppgiften, föräldrarfika på fritids, fotbollsträning, styrelsemöte och medlemsmöte. Plus all tvätt och disk och dammet som yr i lägenheten som jag låtsas att jag inte ser när jag tar en filt och datorn och går ut i trädgården istället.
Men istället får jag syn på en lus i dotterns hår och vi alla blir hemma, en cykeltur till apoteket för att införskaffa luskam och lusmedel. Lite segt efter en långhelg, barnen är varma och lite halvtrötta på varandra. Mamman hade tänkt sig nåt helt annat.
Förresten har det ju länge varit känt att McDonalds har miljöfarliga batterileksaker i sina barnmåltider (antagligen tillverkas leksakerna av barn också eftersom de går att skänka bort), att de använder sig av engångsartiklar, vilket är skadligt för miljön och att de påstår att hamburgare med ketchup och pommes frittes kan passa in i tallriksmodellen för att man tillsätter några plastförslutna väl sköljda och skalade morötter. Det är dessutom känt att det är mest ungdomar som står och svettas dygnet runt i flottyrfettet och att städningen sköts av nån svartarbetare som får 30 kronor i timman. Argumenten att fortfarande åka till McDonalds och proppa i sig själv och sina barn denna onyttiga mat har varit att barnen tjatar om det.
Jag har alltid hävdat att om man talar om för barnen hur det ligger till med miljöförstöring, barnarbete etc så kommer de inte att tjata om att åka dit (onyttighetsaspekten bryr de sig nog int om). Det som förvånar mig är att nu när det avslöjats att en hamburgare kan ha legat i 45 min innan den serveras (förvånad???) och att ungdomarna snuvas på lön för sin övertid har det plötsligt blivit en het grej att bojkotta McDonalds. Vad är det som helt plötsligt känns så mkt mer oacceptabelt?
McDonalds är säkerligen en av köttindustrins bästa vänner och hjälper på många vis till att utarma vår värld. Det är ett multinationellt skräpmatsföretag som serverar billig mat genom att utnyttja arbetskraft på tveksamma sätt. En av deras huvudprodukter Coca cola levereras av ett annat multinationellt företag med tvivelaktiga intressen i världen. Skulle jag bojkotta McD skulle jag väl ha gjort det för länge sen???
Luskamning, solsken, glass och så småningom dags för mat och kvällens möten. Dagar blir inte alltid som man tänkt sig. När maN har som mest inbokat brukar alltid nåt av barnen insjukna. Men det brukar lösa sig ändå...

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, nu vill jag inte pracka på dig något, men jag jobbar med ett företag som har ett nytt lusmedel. Det heter AntiLice och tar död på både ägg och löss. Du behöver bara behandla en enda gång. Kolla gärna här: http://www.astimex.se/antilice/?file=kop1.php

mvh,
Pia Schiller