onsdag 27 februari 2008

BluffBB blev ingen tumme

Centerpartiet gick ut kraftigt före valet och pratade om ett framtida Tiohundra BB som skulle kunna bli verklighet i vår kommun. Och tänk så bra det skulle bli för kvinnorna, så tryggt, att föda på hemorten och att slippa åka långa vägar. Nu har alla blivande mödrar, speciellt i kommunens norra delar, anledning att känna sig svikna. Det verkar inte bli något Tiohundra BB och ökad tillgänglighet för mödrarna, snarare tvärtom, då Norrtelje tidning (för såväl allmänhet som politiker) avslöjar att planerna i stället är att stänga MVC i Hallstavik och låta de blivande mödrarna puttra fram och tillbaka till Norrtälje för rutinkontroller. Och inte bara för rutinkontroller då kanske; enligt det nya uppdrag som MVC i Stockholms län har så ska det vara öppet sju dagar i veckan och oroliga mödrar ska även kunna åka dit akut och få hjälp av barnmorskor. Men inte åker väl någon orolig mamma i sjunde-åttonde månaden från Hallstavik till Norrtälje för att träffa en barnmorska? Då åker hon väl direkt till Akademiskas förlossning och ber om hjälp där, istället för att riskera att bli skickad vidare dit efter kontroll i Norrtälje? Och då motverkar stängningen av MVCfilialen i Hallstavik hela syftet med MVCs nya uppdrag, nämligen att fler kvinnor ska tas om hand på basnivån och slippa belasta den dyra specialistsjukvården. Det blir inte bara billigare för landstinget, det blir enklare för de blivande mödrarna (kortare resväg förhoppningsvis) och bättre fokus på de kvinnor som är på förlossningsavdelningen för att de faktiskt är i färd med att föda barn.
När jag sist var på förlossningen vid Danderyd (för att föda barn) så fick vi vänta utanför rätt länge (dörren är låst så man får ringa på en klocka så kommer någon förhoppningsvis och öppnar). När slutligen en kvinna i vit rock öppnar så säger hon: Och varför är du här? En jättekonstig fråga tyckte jag, men faktum är att så många som 75% av alla blivande mödrar besöker förlossningen minst två gånger innan det är dags att föda. Mest för att de är oroliga, allra oftast för besvär som skulle kunna avhjälpas på en MVC.
Sen när jag väl fick komma in och brorsan åkte hem igen för att ta hand om sina barn, så blev personalen väldigt orolig. De hade tre till födande kvinnor och vad jag såg var de bara tre stycken. De var irriterade över att jag inte hade någon med mig eftersom de då skulle bli tvungna att lämna mig ensam. Det spelade ju inte mig någon roll, jag trodde det skulle ta ett par timmar och ville helst vara i fred. Nu blev det en enkel och snabb förlossning och dottern var ute inom en timma, personalen sprang ut och in genom dörren för att serva alla födande kvinnor och... det är nu det kommer... andra blivande mödrar som kommer till förlossningen p g a oro trots att det är flera veckor innan de ska föda. Vid ett besök hos MVC kan de snabbt ta reda på om kvinnan öppnat sig och om det är bebis på gång. De kan hjälpa till med en rad andra saker också, problemet har varit att de haft öppet kontorstid, telefontid någon timma om dagen och sen inte gått att nå. Det nya uppdraget för MVC skulle göra tillvaron lättare för de gravida kvinnorna. Tiohundra ska jobba med tillgänglighet och närhet. Att stänga MVC i Hallstavik är en katastrof som sådan. Att man är på väg att stänga den utan politiskt beslut om det hel är en historia för sig som är nog så illa.

Inga kommentarer: