torsdag 28 februari 2008

Ny studie - för mycket salt ger feta barn

Alltså, jag lyssnar en del på radio när jag åker bil till och från jobbet (finns ännu inga justa kollektiva förbindelser mellan Norrtälje och Vaxholm och dessutom blir det ju dyrare att åka buss på lördag) och för en tid sedan hörde jag om en brittisk studie där man konstaterade att alltför salt mat gjorde att barnen var tvungna att dricka mer läsk och på så sätt blev fetare. Alltså avrådde studien från salt mat. Inte från läsk. Men kanske inte kranvattnet går att dricka i Storbritannien.




I Sverige däremot innehåller kranvattnet betydligt mindre bakterier och onyttiga saker än vad vatten på flaska gör. Ändå köper folk tonvis med vatten som de kånkar hem från affärerna, eller rättare sagt kör hem i sina bilar. Visserligen går det en del energi då vattnet pumpas fram genom ledningarna och ut i kranen, men det går ju inte att jämföra med den energi som går åt till att paketera den i plast, köra ut den till butikerna, köra hem den från butikerna och sedan på något vis återvinna eller förkasta emballaget. Mitt råd är: Drick kranvatten. Uppskatta det otroliga i att kunna göra det. Drick mycket kranvatten så slipper det stå still i ledningarna och bli dåligt. Men om du bor på landet och har egen brunn så får du vara lite försiktig. Tänk på att vatten är ett livsmedel. Det är dumt att använda det till att t ex spola toaletten eller tvätta bilen. Det finns gråvatten till sånt.

På bilden till vänster syns sjön Erken, en sjö som förser många kommuninvånare och snart kanske även Stockholmare med dricksvatten. Erken betyder tidig på turkiska (som kuriosa då).




Nu måste jag plocka fram kläder till imorgon, fixa disken, lyfta över ungarna till sina egna sängar och säga god natt. Imorgon blir en lång dag (igen).

Inga kommentarer: