fredag 22 februari 2008

Fredag - Födelsedag - Fidel

Fredag. Födelsedag. Storm och värme. Sju plusgrader. När jag åkte till BB för två år sedan var det runt noll, blåsigt då med och snöblask. Efter det kom vintern. Det gör den nog i år också.
Halv sex i morse blev det inte mycket till presenter, de fick vi ta när vi kom hem strax före fem och båda barnen så trötta att de började gråta för minsta lilla. Och samtidigt som jag skulle hjälpa dem med presenterna var jag tvungen att få i ordning någonting att äta. Hade köpt en färsk kyckling som måste tillagas idag. Puh. jag använder visst aldrig hjärnan. Men bara jag fick in den i ugnen och riset i kastrullen så flöt det på. Plocka papper, hjälpa att ta ut, sätta ihop, hålla isär. En tågbana till Lilltjejen som fyller år och några spindelmannengubbar till Storasyster, en bok, två pyjamasar och en liten stekpanna som man kan göra hjärtformade pannkakor i på riktigt. Alla nöjda. Sedan kyckling och ris med gröna ärtor framför Bolibompa och två glassar i var till efterrätt. Sen skulle mamma städa, baka tårtbotten och hålla på. Gillades inte av Liten som var trött, tjurig och allmänt obstinat (tvåårstrots?). Bättre att hoppa i säng (Storasyster hade aldrig varit så trött i hela sitt liv sa hon), läsa en ny bok och sova i ny pyjamas. När barnen klockat av kunde mamma städa lite till, sortera tvätt, slänga på diskmaskinen, hänga tvätt och vispa ihop en tårtbotten. Den ska vara klar i ugnen om en kvart.
Fidel Castro har avgått. En del tror att det betyder att Kuba nu äntligen ska ge efter för USAs påtryckningar och kommersialiseras. Enligt den kubanske ambassadören i Stockholm som besökte vår stad i veckan så är maktskiftet i USA av minst lika stor betydelse för Kubas framtid. Många har en bild av Kuba, men har själva aldrig varit där. Mitt råd är att åka dit, gärna på studiebesök och inte semester. Åk genom svensk-kubanska föreningen. Ett enpartisystem är inte på något vis bra, men det finns ändå mycket som är bra på Kuba och som görs bra. Frågan är om USAs förtryck sporrat fram dessa bra grejor eller om de hade kunnat bli ännu bättre med en normal ekonomi för utveckling av ideer. Det kanske vi aldrig får veta, men det är helt klart värt att ta del av ett annat sätt att se världen medan det är möjligt.
Nu ska jag sjunka ner i fåtöljen i några minuter och vänta på tårtbotten, försöka läsa ut boken: Flickor, pojkar och pedagoger, som just nu inspirerar mitt arbete (jämställdhetsarbetet är f ö något som inte imponerar på Kuba).

Inga kommentarer: