tisdag 13 oktober 2009

Konsumtion i sig kan väl inte vara ett mål?

Eller så är det det? Det talas hela tiden om att tillväxten måste öka, annars ökar inte välfärden och rättvisorna i samhället. Men det är väldigt sällan som man talar om konsumtionen som ett miljöproblem. T ex talar man om grön tillväxt.
Emil Schön har just utkommit med Konsumtionsboken - Köpfrossa i en febrig värld. Han menar att man istället för att köpa samma saker fast miljömärkta kan tänka på hur man istället skulle kunna slippa konsumera. Dela med andra och/eller göra lösningar med t ex grannar som är mer hållbara såväl ekologiskt som socialt.
Emil Schön påminner oss om att för tio år sedan pratade man ingenting om miljön, ändå konsumerar vi idag, med klimathot som daglig nyhet, 30% mer och genererar långt mer sopor än för tio år sedan.
Själv tycker jag att det är underbart när fruktochgröntlådan kommer på fredagen och vi kan äta färsk frukt och grönsaker hela helgen. I veckorna blir det lite snålare, men det gör ingenting. Ibland är det skönt att längta. Istället för att läsa ett recept och springa och köpa det som behövs för att tillaga rätten, kan man göra någonting av det man har hemma. På www.arstiderna.com som levererar ekologiska fruktochgröntlådor, kan man också hitta recept bl a genom att söka på rubriken "töm skafferiet" och får då recept baserade på det man har hemma. Livet blir roligare med ett gott miljösamvete, fantasi och längtan. Tror jag. Vågar du testa?

Inga kommentarer: