torsdag 15 oktober 2009

Hur är man funtad???

I bilen på väg till vårt studiebesök på habiliteringscentrum i Sollentuna hörde jag på radion att kvinnor med fysiska och främst psykiska handikapp i långt större utsträckning drabbas av våldtäkter än kvinnor utan dessa funktionshinder. Ändå räknar man att det finns stora mörkertal då många av de drabbade inte kan, vågar eller förstår att detta är någonting de bör tala om för att det är fel. Det är så man tappar andan....
Jo, man blir både skrämd och undrande; vem utför såna handlingar? Är det "helt vanliga män"? Jag har alltid undrat vad man överhuvudtaget får ut av sex som den andra parten inte är med på, men har kunnat förklara saken för mig själv med makt. Det är klart att den man kan tvinga sig på, ofreda, har man också makt över, men vad är det för behov att vilja ha makt av människor som redan är svaga, försvarslösa? Där sitter man ju redan i en överlägsen ställning som inte behöver bekräftas genom övergrepp.
Och här springer högfungerande(?) kvinnor och bantar, sminkar sig med djurspäck, opererar första lilla rynka och klär ut sig i kortkort och högklackat för att männen ska tända på dem. Snacka om att de lyckats befästa sin maktsituation.
En lastbilschaufför onanerar så han kör av vägen, fortsätter i diket när polisen hittar honom bakom ratten utan byxor..., ja, man slutar aldrig förvånas över dessa män...
Annars hade vi ett intressant besök på habiliteringscentrum, men tiden var knapp och vissa frågor fick hänga kvar. Att andelen barn med behov av särskilt stöd ökar har vi hört länge. Detta förklaras delvis av att fler utredningar görs idag, det kan också förklaras av att fler och fler barn som föds för tidigt idag kan räddas och det är inte sällan dessa barn får ett eller flera funktionshinder som följd av att komma till jorden utan att vara färdigutvecklade.
Autismliknande syndrom och Asperger är tillstånd som kan ha genetisk grund, men de kan också vara följder av förlossningskomplikationer. Barn med dessa diagnoser kräver mycket av samhällets resurser och man tycker att det vore på sin plats att ta reda på vad som orsakar funktionshindren istället för att bara behandla på bästa sätt. Är det förslossningskomplikationer? Vilken typ av komplikationer? Kan de t ex bero på att man idag skyndar på förlossningar för att få en effektivare och billigare verksamhet, kan det bero på att man för tidigt klipper navelsträngen? Det finns ju diskussioner om att detta är handlingar som påverkar barnet negativt. Om det är förlossningsskedet som ger dessa funktionshinder tycker jag att vi blivande föräldrar har rätt att veta om vissa förlossningskliniker bidrar till fler barn med dessa funktionshinder än andra. Vi har ju valfrihet och då kan det vara bra att få fakta till grund för valet innan det görs. Är genetiska orsaker de främsta är detta givetvis inte lika viktigt, men frågan är ju ändå varför dessa diagnoser ökar. Det är ju alltid bättre om man kan förebygga istället för att behandla.

1 kommentar:

Ulf Sandberg sa...

Hej,
appropå autism-asperger, så finns ju en "gren" som anser att det kan kopplas till vaccineringen av små barn.

Såg en tråd där det diskuterades och där bloggaren var helt emot den aspekten.
http://trollhare.wordpress.com/2009/09/07/far-man-autism-av-vaccin-nej-tyvarr/