fredag 11 april 2008

Är jag folkskygg eller svensk?

"Så var det fredag igen och veckan hade tagit slut. Vi skulle ut och ha kul, nångång måste man ju uut..." Dessa gamla tonårsfraser känns ju verkligen helt främmande. Nu är det äntligen fredag och jag vill bara vara hemma med min familj och ta det väldigt väldigt lugnt. Mer verklighetstroget. Ja, förutom det där att ta det lugnt då. När man jobbar hela veckorna är man ju tvungen att tvätta, städa, diska, sortera tvätt och allt det där på helgerna. Och nu ska ju jag på konferens hela dagen imorgon också så jag får ju lägga på ett kol...
Klev ur bilen här hemma vid tjugo i sex ikväll (vi åkte tjugo i sju i morse) och då står dotterns dagiskompis utanför och vill leka. Jag säger att de kan leka ute en liten stund. Liten vill också, men jag släpar med det motsträviga arga lilltjejen in. Hon är trött och har inga ytterkläder på sig. Storasyster får kränga på sig en jacka.
Jag tror det tar två minuter så står de och rycker i den låsta dörren (jag var tvungen att låsa så att inte Liten skulle springa ut). De har "smekt" båten och är fulla av båtbottenfärg. Jag ger dem varsin våtservett och låser dörren igen. Två minuter, så står de där igen och är blå. jag suckar. Klockan är sex. jag frågar Storasyster om hon ska se Bolibompa eller om hon vill vara ute och leka. Hon vill se TV. Kompis försöker också smita in men jag blockerar vägen och säger att jag inte vill ha några gäster just nu. Känner mig urtaskig.
Storasyster bryr sig inte så mycket, hon är trött och vill se TV, men jag grämer mig och känner mig ogästvänlig. Trots att vi faktiskt är helt slut, har jobbat hela veckan och haft möten på kvällarna. Sängarna är obäddade sen i morse och jag har massor av städning och tvätt att ta hand om. Klart att jag inte vill ha ett extrabarn hemma, men ändå känner jag mig så grym.
Men jag är nog bara svensk. Och jag är hemma så sällan att jag verkligen vill ha lugn och ro när jag väl är här. Med 19 småbarn 8 timmar om dagen så känns det faktiskt som om man gjort sig förtjänt av ett par timmars lugn och ro. Och barnen, de har ju lekt och stimmat hela dagen. De behöver också lugn och ro.
Vi såg Bolibompa, åt pannkakor med sylt och grädde (hemma får man svulla och vara onyttig) och sen läste vi om Ronny och Julia och tomten. Nu sover barnen och jag ska halvsova framför Morden i Midsomer på SVT24. God natt.

1 kommentar:

Catarina sa...

andra fredagen i rad jag somnar mitt i favoritprogrammet. Ingen idé att försöka hålla sig vaken. sängen verkar mer lockande.