onsdag 5 mars 2008

Debattartikel från lokaltidningen

Efter att ha läst i Norrtelje tidning förra veckan att mödravårdscentralen i Hallstavik ska läggas ned blev vi mycket förvånade. Som ledamöter i en politisk beställarnämnd har vi ansvar för befolkningens behov av vård och omsorg. Detta innebär att vi beställer och finansierar vården och omsorgen från olika vårdgivare där TioHundra AB är den största. Det innebär också, vilket är mycket viktigt, att förändringar i utbudet ska godkännas av nämnden.

Under förra mandatperioden arbetade man inom Stockholms läns landsting med att förändra uppdraget för mödravårdscentralerna. En av de stora förändringarna var att göra MVC mer tillgänglig, bl a genom utökade öppettider. Upp till 75% av de blivande mödrarna besöker förlossningsavdelningen ca 2 gånger före själva förlossningen p g a ovisshet och oro som lika gärna skulle kunna tryggas genom kontroller på en MVC. Därför flyttades pengar från förlossningsavdelningarna till MVC för att utöka möjligheten att ta emot oroliga, gravida kvinnor på hemmaplan. Positivt för alla då ett besök på MVC är mycket billigare än ett besök inom specialistsjukvården. Förlossningsavdelningarna är oftast fullbelagda och åtminstone för mödrarna i vår kommun blir resvägarna kortare vid ett besök på MVC.

Inom nordostområdet (som Norrtälje kommun då tillhörde) fanns ett antal MVC som var för små för att ha öppet sju dagar i veckan. Vi ansåg då att närhet var en viktig faktor för de blivande mödrarna. Detta kunde lösas genom att vissa ”stora” mottagningar fick filialer på mindre orter men med kortare öppettider. Till exempel ett par dagar per vecka då planerade besök kunde ske. Blev de blivande mödrarna oroliga under t ex helgen fick de kontakta huvud-MVC som de tillhörde. Denna lösning var vi helt överens om över samtliga partigränser i dåvarande beställarnämnd för nordost.

Enligt artikeln i Norrtelje tidning är det svårt att få barnmorskor till Hallstavik. Det är även svårt att få läkare till norra kommundelarna, men det får inte betyda att vi lägger ner läkarverksamheten där. Dessutom talar man i samma artikel om att en mottagning för ungdomar upp till 23 kommer att öppnas i Hallstavik. Det är mycket positivt eftersom behovet för en sådan satsning finns. Det vi undrar är; kommer det inte att finnas en barnmorska med i teamet? Det är i alla fall brukligt på andra ungdomsmottagningar.

Risken, som vi ser det är att en orolig blivande mamma i stället för att åka till MVC i Norrtälje väljer att åka direkt till förlossningen på Akademiska sjukhuset. Då får vi precis motsatt effekt mot det som var syftet med MVCs ändrade uppdrag. Och ökade kostnader för Tiohundranämnden. Hallstavik är inte stort nog att ha ett MVC öppet sju dagar i veckan, men en mottagning i Norrtälje borde ges kapacitet att kunna ha en filial i Hallstavik öppen ett par dagar i veckan. Särskilt när man i TioHundra-projektet talar så mycket om närhet, tillgänglighet och trygghet för befolkningen. Detta har vi antagit har gällt för hela kommunen, inklusive Hallstavik.

Ännu en gång vill vi påtala att förändringarna av MVC i Hallstavik inte har presenterats för nämndens ledamöter, än mindre har något beslut fattats. Med den erfarenhet vi har sedan tidigare av att vara politiskt tillsatta befolkningsföreträdare i en beställarnämnd anser vi att denna hantering av ett ärende är högst anmärkningsvärd. Eller finns det andra orsaker till detta förslag (vilket det än så länge är) som vi inte känner till......?

Marie-Louise Sellin (s) Catarina Wahlgren (v)
Ledamot och ersättare i TioHundra-Nämnden

Inga kommentarer: