fredag 26 november 2010

Vad är så bra med att allt är privat?

Ja, så är det vinter igen och det är väl bara att medge att det lutar åt en ny istid. Experterna var ´ju lite osäkra på om klimatet skulle förändras så att vi här i Norden fick Medelhavsklimat eller att det skulle bli en ny istid. Och nu verkar ju det vara fastställt. Sen tre år tillbaka har vi haft rikliga mängder snö redan i november. Den ligger kvar till slutet av mars. Kom inte och säg att vintrarna var mer vintriga förr. Förra vintern var det 20 minusgrader i över en månad. Och det lär inte bli bättre i år.
De som planerar snöröjningen i kommunen verkar dock utgå från att det är Medelhavsklimat som gäller. Förrförra vinter blev jag hemma två dagar från jobbet och kom försent resten av veckan p g a snö som låg kvar oplogad mitt i stan. Förra året var det tydligen så uselt att t o m Norrtälje kommun beslutade sig för att säga upp avtalet med den privata entreprenören. Nu har vi en ny entreprenör, är det bättre? Nej, det är bara november än och det är inte bättre. Månne det ligga något fel i avtalet och inte hos entreprenören?
Tja, min rygg är paj. Världens privataste sjukgymnast (ja, hon går inte ens på landstingstaxa, så privat är hon) har gjort sitt, nu är det musklerna.Voltaren verkar inte hjälpa. Handikappad ska man pulsa genom oplogade gator med 11 kilo bebis på armen. Bara för att komma hem. Nya (privata) hyresvärden har inte plogat så att det finns någonstans att ställa bilen. Apropå sjukgymnastik och privat så vill jag bara berätta att när man söker på sjukgymnastik på Eniro.se så hamnar man automatiskt under rubriken Privata sjukgymnaster och enligt Vårdguiden är det så man ska göra när man vill ha tid hos sjukgymnast. Alltså rekommenderar Vårdguiden dig att söka privatvård och så bygger man ett system. Hur kommer jag till den landstingsdrivna sjukgymnastiken?
Tiohundra AB är ju ett bolag som ägs av kommun och landsting, är det privat vård? Meningarna verkar gå isär. Enligt den borgerliga majoriteten är det tydligen inte tillräckligt privat i alla fall för de kommer ständigt med nya påbud om verksamheter som ska konkurrensutsättas och privatiseras i ytterligare led. På så sätt pl,ockas russinen ganska kvickt ur kakan och som Tiohundra ABs VD Lars Skoglund uttryckte det är det svårt att drva ett bolag vars främsta syfte är att bli mindre. Ja, det var ledamöter i den borgerliga skaran som inte heller vad han menade med det.
Vi bildade Tiohundra för att visa att vi med en sammanhållen vård och omsorg kunde skapa ekonomiska förutsättningar för att behålla Norrtälje sjukhus som ett akutsjukhus. Moderaternas dolda agenda har säkert redan från början varit att privatisera, stycka upp, sälja ut och skapa en zon helt utan offentligt driven vård. Tyvärr blir det nog också utan akutsjukhus. Men de har de övriga borgerliga partierna inte förstått än.
Snöröjningsbranschen måste vara flexibel, ingen kan säga hur mycket eller när det kommer att snöa. Därför fanns en god tanke i att kommunen själv stod för denna service och om det inte snöade kunde använda personal och maskiner till annat. Men effektivt tänkande finns väl inte längre? För vem innebär privat snöröjning en större frihet/valfrihet? Företaget är ju upphandlat enligt konstens alla regler (som ingen vågar bryta, men alla bryter ändå eftersom de inte kan dem). Du eller jag kan inte påverka vem som röjer bort snön. Småföretag göre sig sällan besvär i upphandlingsbusiness utan det blir jättelika oligopol som är ännu svårare att påverka än det offentliga eftersom de inte innehåller insyn och demokratiskt tillsatt styre.

Inga kommentarer: