tisdag 9 november 2010

Politikervecka

Måndag: Nya kommunfullmäktige sammanträdde för första gången och jag funderade över varför kommunstyrelsens arbetsutskott valdes på fyra år när tydligen alla andra nämnduppdrag numer ska väljas för två år i taget (för att kunna göra sig av med rötägg). Någon sa att det var lag på det, men det argumentet hör man ju ofta för både det ena och det andra. T ex brukas det i Norrtälje kommun hävdas att LOV betyder att man är tvungen att införa fri etablering av privata entreprenörer inom t ex hemtjänsten, men i andra kommuner gör man inte det. Och där menar man att det enda lagen säger är att om man har valfrihetssystem inom t ex hemtjänsten så måste dessa följa lagen om valfrihetssystem (LOV). Det är alltså valfritt att införa fri etablering av privata företag inom vård och omsorg. I många andra kommuner.
Efter fullmäktige blev det ett kort möte med nya kommunstyrelsen där jag nu är invald. Vi fick handlingarna inför onsdagens ksau och jag undrade genast hur förskolan Blåklinten, som nu tydligen ska få sex överfulla avdelningar, ska kunna klämma in sig på de fyra avdelningar som planeras i det nya bygget. Blåklintens nya lokaler har ju planerats sen minst fyra år tillbaka och redan då undrade jag hur fem avdelningar skulle kunna bli fyra. Flexibla avdelningar är svaret som jag inte känner så värst stor tilltro till. När nu ännu en avdelning läggs till förskolan (i tillfälliga lokaler) samt att jag får veta att det nu finns 18 barn på småbarnsavdelningar och 24 på avdelningarna för större barn (3-5), blir jag väldigt fundersam. På de privata förskolorna klarar man att ha småbarnsgrupper med 12 barn. Då tycker jag att det är oacceptabelt att de kommunala förskolorna ska behöva ha 18 barn i en grupp med 1-3åringar, där nästan alla har blöja, behöver hjälp med mat och påklädning samt kanske inte ens kan gå själva.
Tisdag: Var det dags att återta sin plats i landstingsfullmäktige efter en mandatperiods ofrivilligt uppehåll. Det blev ett kort första möte, vilket gladde mig eftersom jag skulle ta mig hem i snöyran också.
Onsdag: Feministiskt självförsvar med Ung Vänster i Norrtälje.
Lördag: Heldag med landstingsgruppen på Långholmen.
Tja, jag får skriva mer om det som inte har hänt ännu när det har hänt. Emellan detta ska de två äldsta barnen hinna träna fotboll, den äldsta träna simning och Mellan rida. Läxor (mina och Storasysters) ska göras och posten ska öppnas. Kan passa på att berätta att jag annars nu påbörjat en intressant kurs om matematikinlärning i förskolan, kopplat in motorvärmaren i bilen, tappat Skruttets vällingflaska (som var ny och supersmart), hittat råttspår i bestickslådorna, glömt slänga soporna på landet och vässat klorna inför en superdupermandatperiod (men först överleva november).

Inga kommentarer: