tisdag 23 november 2010

politik på kommunnivå - november 2010

Ärenden som skulle upp på ksau idag - tja, jag är ju inte med där, men igårkväll hade levererats t ex ärendet "namnändring av NIHAB", alltså ett ärende som såg ut att innehålla förslag på ändring av namnet på ett kommunalt bolag, men bland beslutspunkterna dolde sig följande förslag: Alla kommunala bolag ska ha styrelser bestående av 1-5 ledamöter samt 0-5 ersättare. Hehe, det innebär ju att t ex bostadsbolaget skulle klara sig med en moderat ordförande???
Ett annat ärende som skulle upp var ersättningsbestämmelser för mandatperioden och där visar det sig att nu när man äntligen blivit gruppledare så sänks gruppledararvodet för Vänsterpartiet med 5% till 10% av kommunalrådets ersättning. Allt medan KD, som faktiskt har ett betydligt mindre väljarstöd, bara får sitt gruppledararvode sänkt till 15%. Mp får 15% för ett dubbelt så starkt väljarstöd som ligger på samma som Fp som däremot får 20% till sin gruppledare. Jag har inte sett förslaget utan bara fått det refererat för mig, men tycker ändå att det är anmärkningsvärt att borgerliga gruppledare som t ex Fp, M och C får högre gruppledarearvode trots att deras gruppledare också oftast har en ordförandepost i någon nämnd som de också är arvoderade för. Det blir alltså väldigt olika villkor att driva politik på. När Elisabeth Björk tog över som gruppledare för Socialdemokraterna efter Håkan Jonsson sänktes också arvodet för oppositionsrådet i förhållande till det moderata kommunalrådets. Jag kan inte förstå att det ska vara mer arbete att vara i majoritet, iofs, får man stå till svars för det som beslutas, men å andra sidan är det ett lika hårt arbete, om inte hårdare att föra sin politik i opposition.
Ännu en märklig sak i denna kommun, där demokratinämnden lagts ned, är väl att Miljöpartiet inte får någon plats i den nya klimatnämnden då Moderaterna kapar fyra platser. Snart byggs väl Hallsta pappersbruk om till ett kärnkraftverk i klimatets namn. I Tiohundranämnden har mandatfördelningen alltid varit skum, dit är det bara Moderater och Socialdemokrater som tar sig på egna bedrifter.
Slutligen, apropå Tiohundra, ser jag i handlingarna inför sammanträdet imorgon att Vänsterpartiets motion om att erbjuda människor över 80 år plats i särskilt boende utan behovsprövning (om de så önskar) är uppe på dagordningen. Givetvis tycker man inte att detta är aktuellt när man inte ens har platser så att det räcker till de som har fått ett beslut om att de faktiskt har behov. Nej, men det är ju en vision man ska ha. Jag skäms när jag ser i delegationsbesluten att vi nekat människor som t o m är över 90 år som ansökt om plats i särskilt boende. Det finns ju en anledning till det. Och alla vill inte till varje pris bo kvar hemma. Tänker skriva ett ersättaryttrande om detta, bara så att ni vet.

Inga kommentarer: