onsdag 21 april 2010

Mycket att välja på

Det är många val som ska göras i valfrihetens namn och det är nog meningen att vi inte bara ska känna oss fria utan även en aning stressade för som Kråkan sa: Rätt är rätt och snett är snett.
Sen brydde sig Mamma Mu, som den underbara kvinna hon är, inte så mycket om det där med rätt och snett, det blev en koja ändå. Och hon var nöjd.
Men visst är det mycket i livet som handlar om val och prioriteringar, alldeles oavsett om vi har ett borgerligt styre som liksom vill tuta i oss att vi mår bättre ju mer vi väljer; vårdval, kundval, skolval etc Ju mer vi väljer utan att fundera över vad vi egentligen väljer. I kundvalet väljer vi inte hur vår hemtjänst ska utföras utan vilket företag som ska utföra den. I vårdvalet får vi inte möjlighet att välja vilken vårdcentral vi vill gå till när vi är sjuka, den möjligheten har vi haft i över tio år i Stockholms län och Norrtälje. Vårdvalet innebär istället att företag får välja att etablera sig var de vill. I skolvalet får vi i realiteten bara välja skola till våra barn om vi är smarta nog att ställa dem i kö redan på BB och om vi väljer en skola som politikerna inte gillar så läggs den ned, hur många det än är som valt den. I premiepensionsvalet väljer vi inte vilken pension vi vill ha utan vilket företag som ska tjäna pengar på att spekulera bort våra pensionspengar.
Så, vad väljer vi egentligen? Och för vems skull? Finns den här s k valfriheten för att göra medborgarens liv enklare, bättre, mer lustfyllt? Eller för att förvirra oss så att vi inte märker när vi missar att göra de verkligt viktiga valen i livet?

Inga kommentarer: