fredag 2 april 2010

Den moderna påsken

Det är verkligen skillnad på påsk förr och nu. Jag har säkert bloggat om det tidigare, men jag tar chansen och gör det igen eftersom ingen verkar minnas hur det var bara ca 30 år tillbaka i tiden. Jag är absolut inte uppvuxen i ett religiöst hem, nej, det var nog bara jag som trodde på Gud i hela släkten (och farmor och hennes pappa).
Vi kan börja med skärtorsdagen. Då gick vi påskkärring, precis som barnen gör nu. Skillnaden: Vi bjöd på godis. Vi önskade folk glad påsk och bjöd på godis som vi hade med oss i en korg. Ibland hade vi påskkort också. Vi fick absolut inte ta emot någonting. Men... vissa gamla tanter och så brukade i stort sett tvinga på oss lite godis eller en liten peng och det var ju jättesvårt att säga nej. Men, vi fick inte ta emot någonting för det var att tigga och det fick vi ju inte göra, gå runt och tigga. Idag, om någon inte vet det, så slarvar barnen ihop ett gäng kort och går runt för att få godis. Vi vuxna är tydligen skitnervösa om vi har glömt att köpa hem godis och det skulle komma några stackars påskkärringar som vi inget har att ge. Märkligt. Märkligt är detta faktum.
Sen kommer vi då till långfredagen, årets längsta dag. Man fick inte leka med någon på långfredagen, man fick nog egentligen inte ens ha roligt. Hela långa dagen var man bara hemma, på TV och radio var det bara mässor över Jesu död, ingenting roligt som man kunde skratta åt. Att åka och handla på en långfredag....glöm det, det var stängt överallt. Alla satt hemma och lyssnade på dödsmässor och tänkte på Jesus. Eller åtminstone låtsades att de gjorde det, de hade inte en tanke på att försöka strunta i det och ha kul istället i alla fall. Idag? Som en vanlig dag, hade inte en tanke på att det var påsk överhuvudtaget förrän klockan var 17 och det var dags att måla ett ägg och äta middag med familjen. Säkert knökfullt i affärerna och vanligt skval på radio och TV. Syster jobbade i kiosken vid slalombacken och där var folk och åkte som om de aldrig hört talas om Jesu död. Hepp. Och ikväll är det tydligen en stor festarkväll på krogarna i stan. Ut och röjröj liksom. Inte förbjudet att ha roligt.
På påskafton brukade det vara äggmålning och middag tillsammans med släkten, nästan precis som nu för tiden. Äggen och haren har nog fått större utrymme nu än Jesus. Vi kanske mer firar påsk för att det var då äggen uppfanns. Och häxorna flög. Och vad hade egentligen Jesus med det att göra?
Idag kan påsken gå obemärkt förbi, förr var det ingen som kunde undgå att veta att det var påsk och att det hade med Jesu död och uppståndelse att göra. Mammon har tagit över som Gud och Svensson tömmer sin plånbok på ägg, godis och massor av mat som måste lagas och ätas så fort det blir långhelg. Det är skönt med sol och ledigt i alla fall. Men påsken blir nog aldrig vad den varit.

Inga kommentarer: