tisdag 15 december 2009

Snö, kramp i vaderna och fullmäktige

Så kommer då snön som alla längtat efter. Utom jag. Eller. Ja, det är ju fint, men det är jobbigt att få fram bilen och det är kallt, elräkningarna går upp och, just det, jag har ju inga pengar. Läkaren sjukskrev mig vidare fram till förlossningen, men från FK hörs ingenting, inte ens ett litet julkort har de skickat som jag kan tugga på i jul. Men det är skönt att ha tak över huvudet, ett språk som man ta sig fram med och en underbar familj/släkt.
Äldsta dotter förbannar pengar och cigaretter och ännu mer pengar eftersom det är profit och kapitalism som skapat tobaksindustrin. Hon var väldigt putt på mig eftersom jag inte lyft frågan att förbjuda alla cigaretter i hela världen på fullmäktige igår. Jag berättade för henne att demokratinämnden arbetar med ett förslag om att tillåta medborgarförslag så hon vässar sig nu för att kunna bli delaktig i sin framtid.
Vad debatterades annars under fullmäktige? Tja, skolan, upphandlingen av kulturskolan, skollokaler i framtiden, utbyggnad/ombyggnad av skolor, trafiksituationen runt skolor och förskolor, politikers närvaro i skolor, skolmaten (faktiskt! Och kommunalrådet säger från talarstolen att han vill se med närodlat och mer mat lagad ute i små kök på enheterna. Är det ett genombrott???)
Ja, våra skolor är centrala. De är mötesplatser för alla våra barn och ungdomar samt en mängd pedagoger och kringpersonal. Hur våra skolor fungerar påverkar oss alla på något sätt och det påverkar hela samhällets framtid och framtidstro.
Det var också en något rörig debatt kring ickevalsalternativ inom hemtjänsten. Det är rörigt med omorganisationer och det är tråkigt att en verksamhet som har 98% kundnöjdhet ändå inte får vara i fred för den borgerliga majoriteten. Syftet med att ta in fler aktörer kan ju knappast vara att höja kvaliteten, det hade gjorts även om kundnöjdheten legat på 100%. I stället handlar det om företagens väl och ve och nu ska även de som inte vill välja, kunna få vilken privat entreprenör som helst, annars blir det orättvist för företagarna. Medborgaren, eller brukaren, har i det här systemet kommit långt från fokus.
Det har tyvärr även miljötänket, även om Miljöpartiet nu lyckades kapa en av mina formuleringar och göra den till ett yrkande som gick igenom i fullmäktige om att utreda möjlig miljöhänsyn vid ickevalsalternativ. Hur krångligt som helst att förstå om man inte är insatt, men om jag försöker förklara;
Förslaget var; att de hemtjänstkunder som inte vill välja ett speciellt företag som utför hemtjänsten hos dem, ska få en utförare enligt en turordningslista där samtliga entreprenörer inom branschen finns med. Tidigare har de som inte vill välja fått sin service från Tiohundra AB, men det anses orättvist.
Miljötänket skulle vara att man istället för den som inte vill välja själv, utsåg den entreprenör som innebar minst miljöpåverkar, t ex som fanns i närheten eller som redan hade många brukare i området. Med detta tänk skulle man ju också kunna få entreprenörer som etablerar sig på vissa orter, t ex i norra kommundelarna för att de vet att detta innebär större chans att få fler uppdrag i området. Det skulle kunna motverka en ansamling av entreprenörer i Norrtälje tätort och brist på utförare på landsbygden. Det var kul att mitt förslag gick igenom trots att jag inte kunde driva det själv eftersom vi igrund och botten är emot hela systemet och yrkade avslag. Någonting dåligt som kan bli lite bättre...