lördag 19 juni 2010

Royal memories

Jo, jag har några minnen som har med vår monarki att göra. Och när jag tänker på dem så säger de en massa saker om andra saker än just monarkin så jag tänkte att jag denna dag (som jag av andra anledningar också kommer att minnas) skulle plocka fram de minnena och filosofera lite kring dem.
Det som jag antar är det första minnet måste vara när nuvarande konungen gifte sig (det var väl 1976?) Bröllopet sändes i en flera timmar lång sändning på TV. Det jag minns att en kompis till mig och hennes familj satt och tittade på hela sändningen samt att de spelade in det på sin BETAvideo. Jag tyckte det var jättekonstigt. Den absolut tråkigaste filmsnutten jag då kände till var mamma och pappas bröllopsfilm som de spelat in med super8kamera. Den var aaaaaslång, säkert tio minuter... Det jag speciellt reagerar över idag är att min kompis och hennes familj var den första familj jag kände som hade en video, de hade nästan alla nya prylar, de hade också en sån där gigantiskt stor mobiltelefon som man placerade mellan framsätena i bilen. Och jag minns att pappan köpte en "HEL LP" bara för att han gillade en låt, helt otroligt (Det var Love hurts med Nazareth).
Ett annat minne jag har är från slutet av 80talet då kungen och drottningen besökte Norrtälje. Kvällen innan hade jag varit på Ultrahuset i Handen och när jag körde hem sent på kvällen hade de lagt ny asfalt på vägen som kungen och hans ekipage skulle åka. Det var sån där asfalt med en massa stenar i så det gick inte att köra fortare än 20 km/h för att undvika stenskott. Och vad jag förstått åker kungen gärna fortare än så...
Vid själva kungabesöket och kungaparets färd genom centrala Norrtälje var jag inkallad att arbeta på förskolan där jag brukade vikariera. Nu kommer jag till flera lustigheter. Förskolan släpade sig ner på stan för att titta på kungaparet!!! Jag var inplockad som extraresurs för att kunna följa med!!! Det var alltså inte ens någon som var sjuk eller frånvarande, man plockade in en vikarie i alla fall. Idag plockar man väl inte ens in vikarier då ordinarie personal är borta? Och sen tycker jag att det är helt otroligt att barnen inte fick slippa kungajippot på förskolan, vad gav det dem? Trängsel och stök. Om det nu inte hade varit ett kungabesök, så tycker jag ändå att möjligheten att kunna vara en extrapersonal vid utflykter o dyl är suverän. Det borde kunna fungera även idag.

1 kommentar:

Catarina sa...

Föratt inte bli en ny Maud vill jag nog tillägga att jag kan minnas fel, det kan ha varit prins Charles och Lady Dis bröllop kompisen spelade in på video och vilket år det var minns jag inte