fredag 28 augusti 2009

Glödhett

Det skrivs mycket om utfasningen av glödlampor nu i dagarna och det sägs att folk hamstrar glödlampor innan de tar slut. Vad jag förstår är det nu 100wattslampor som kommer att försvinna efter 1 september. En 100wattslampa tror jag inte jag har haft i mitt hem någon gång. Människor hamstrar tydligen glödlampor för att de tror att de kommer att sakna mysbelysningen som en glödlampa ger. Knappast en 100wattslampa då va?
Nästa år kommer 75wattslampor att fasas ut, 2011 60wattslampor och inte förrän 2012 kommer de 40, 25 och 15wattslampor jag använder att försvinna från handeln. Varför då hamstra nu???
Jag har nästan bara lågenergilampor redan nu och det funkar bra. Det är bara några ställen där jag gärna skulle vilja ha vanliga glödlampor och det beror inte på mysfaktorn utan på det att det tar en stund innan det blir ljust med lågenergilamporna. Det är frustrerande att dunsa in vid halv sex en vardageftermiddag i november och det är totalt kolsvart i hallen. Barnen snubblar på varandra och sina väskor och skor och man ser absolut ingenting förrän efter ca 10 minuter. Hallen funkar dåligt med lågenergilampa.
Även badrummet är ganska illa lämpat för en lampa som tar tio minuter på sig att tändas. Då är man väl liksom klar? (om man inte är man)
Man tror att de svenska hushållen kommer att spara ca 10% av sin elförbrukning med lågenergilamporna eftersom glödlamporna ger endast 10% ljus och resten blir värme. Då de flesta hushåll idag har andra värmekällor än direktverkande el stämmer säkert detta och det är ju en otrolig vinst. Själv drar jag på med elelement och kommer troligtvis inte ner så mycket mer i elförbrukning. Om jag inte får mina gamla fönster utbytta förstås...

Inga kommentarer: