torsdag 17 juli 2008

Hur stor kan gemensamheten bli?

På "vår" strand på landet har man i samfälligheten satt upp en lina mellan två pinnar längs med stranden. Linan tar man ner när man badar under dagen och sen spänner siste man upp den på kvällen. På detta sätt undviker man att Kanadagäss går upp på stranden och bajsar på nätter och morgnar. Helt otroligt, det fungerar, och vi har en ren och fin strand.
När jag föreslog liknande tillvägagångssätt vid en kommunal badplats, med stora bajsproblem, för några av besökarna så skakade de bara på huvudet och undrade vem som skulle spänna upp linan. Det skulle ju ingen känna ansvar för.
I samhället runt den kommunala badplatsen bor kanske ett tusental personer, men naturligtvis besöks den av många fler. I vårt stugområde har vi två badplatser på 110 tomter, men även dessa besöks av omkringboende. Hur stort kan ett gemensamt ansvar vara för att man ska känna sig delaktig?
Kollektivtrafiken ägs av oss gemensamt, men där finns uppenbara problem för människor att inse att det är vi som betalar och tar hand om verksamheten och materielet. När skolor och vårdinrättningar slumpas bort till privata entreprenörer är det få som verkar märka att det är våra gemensamma tillgångar som säljs ut/ges bort. skulle det vara familjens sommarhus skulle det nog bli högre ljud i skällan.
Men i ett område med 110 tomter verkar ansvarsandan vara någorlunda. Nog finns det de som slänger ölburkar i dikena och struntar i att plocka upp hundarnas avföring, men det känns ändå som om alla anstränger sig LITE mer för att hålla det gemensamma i ordning och reda och skick som man själv vill finna det i. En helt privat strand skulle inte alls behöva hållas i samma goda skick.
Lite tankar apropå att några ungmoderater igår skrev i lokaltidningen att det enda sättet att rädda Östersjön var att privatisera den för om den vore privat skulle någon bry sig om den. Det skulle ju vara en tråkig ytterlighet om det var på det viset. Jag tror att vi är rätt många som bryr oss om vårt gemensamma innanhav och tyvärr är det nog så att när stora (eller små) företag ser sätt att tjäna pengar så bryr de sig inte om det är ett gemensamt eller ett privat hav de släpper ut skiten i.

Inga kommentarer: