måndag 3 september 2007

Utförsäljning av kommunala bostäder och strandskydd

Klockan är tolv och barnen snusar sött i dubbelsängen strax intill mig. Vi kom inte från kommunfullmäktige förrän halv elva. Först trodde jag inte att jag skulle kunna gå dit över huvud taget för barnen var trötta och griniga, men efter en stund lyckades jag söva liten i vagnen och Storasyster hade så kul så vi kunde faktiskt stanna hela sammanträdet för en gångs skull. Den mest debatterade frågan som (inte) avgjordes på fullmäktige var frågan om en utförsäljning av ca en sjättedel av det kommunala bostadsbolagets lägenhetsbestånd. Frågan återremitterades av en minoritet till nästa sammanträde.
Mitt inlägg löd ungefär som följer:
Fem kommuner i Stockholms län saknar helt kommunala bostadsbolag. Tre av dem ligger i nordostområdet. Lite av en trend kanske. Samarbete är ju bra till en viss gräns, men man bör kanske inte ta efter allt som kompisarna gör.
Ett kommunalt bostadsbolag kan användas till mycket, inte bara plocka ut pengar till den kommunala kassan. Med ett bostadsbolag som vi alla äger gemensamt kan vi föra en social bostadspolitik, vi kan se till att alla har möjlighet att få en bostad. Att även den som inte vill/kan köpa sin bostad har möjlighet att bosätta sig på olika ställen i kommunen. Det kommunala bostadsbolaget bör i stället utöka sitt utbud av bostäder av olika karaktär, ålder och i olika delar av kommunen. (sprida sitt innehav för att uttrycka sig som bolagets moderate ordförande) Då skulle bolaget kunna erbjuda en verklig valfrihet för de som väljer att bo i hyresrätt. Själv väljer jag att bo i hyresrätt - jag gör inte det i väntan på en bättre ekonomi för att kunna skaffa ett "bättre boende" som kommunstyrelsens moderate ordförande uttryckte saken utan jag tycker boende i hyresrätt ska kunna vara ett optimalt boende.
Föregångskommunen i Sverige idag är som bekant Täby där man inte har ett kommunalt bostadsbolag, knappt ens hyresrätter. Täby har ingen kommunal barnomsorg och privatiserar skolor mot föräldrar, elever och lärares vilja. I Täby kallas bibliotekens utlåning av filmer för ohederlig konkurrens. Jag hoppas att vår kommun inte tänker gå i Täbys fotspår.
Och för att kommentera attsatsen: - att moderbolaget bildar ett dotterbolag som i sin tur bildar ett eller flera dotterdotterbolag för försäljningen. - Det är ju kul att veta att kvinnorna är med någonstans i de här affärerna.
I övrigt vill jag gärna kommentera samme moderate ordförande av kommunstyrelsen som idag omnämns i lokaltidningen för sitt engagemang mot strandskydd. Han är upprörd över att Länsstyrelsen och Naturvårdsverket ideligen kör över kommunens bygg och miljönämnd i strandskyddsärenden. Citat:
- "Det är inte rimligt att folkvalda kunniga lokalpolitiker endast har rätt att yttra sig i dispensärenden medan tjänstemännen på Länsstyrelsen har rätt att fatta besluten. Det vill jag uppmärksamma regeringen på."
Jag säger bara det. De kunniga lokalpolitikerna kanske inte är så kunniga som kommunstyrelsens ordförande tror eftersom de ideligen körs över. Skulle moderaterna i kommunen få rätten att besluta i dessa ärenden skulle det inte finnas en enda strand kvar åt oss som inte har råd att köpa oss en remsa för privat bruk.
Strandskyddslagen är en viktig lag som kommit till för att bevara stränderna för det rörliga friluftslivet, men även för att skydda djur- och växtarter som är beroende av gränslandet mellan land och vatten. Nu har kommunalrådet tillsammans med andra kommunalråd från kust- och skärgårdskommuner gått samman för att luckra upp strandskyddet än mer än vad det redan är. Vår kommun är fel kommun att gå i spetsen i denna fråga. Här finns redan så många igenbyggda stränder och dispenser från strandskyddet. Vad det gäller ytterskärgården som kommunalrådet gärna vill befria från länsstyrelsens skyddande hand så är det en särskilt känslig och bevarandevärd miljö både biologiskt och kulturellt. Det finns områden som är intressanta där för fler än våra kommuninvånare och därför behövs KUNNIGA tjänstemän som inte bara ser dollartecken framför ögonen som beslutar om detta.
Kommunalrådet anser att alla beslutsomprövningar är direkt hämmande för kommunens utveckling och attraktion. Kanske det, men se då till att tillsätta kunniga lokala politiker som inte hela tiden försöker gå balansgång till vad som är lagligt. Att människor överklagar beslut handlar om att alla kanske inte tycker att det ska vara fritt fram för vem som helst att bygga var och vad som helst bara denne har pengar. Det finns människor som representerar en annan syn på byggande, en syn där det finns en plan och en tanke för allas bästa möjlighet att få del av kommunens alla goda sidor. Och det finns gott om vackra, attraktiva platser att bygga på i vår kommun utan att släppa till ett enda dugg till av våra strandremsor.......

Inga kommentarer: