torsdag 3 oktober 2013

För övrigt...

Är det så otroligt skönt att konsortiet Roslagens famn inte hade pengar att genomföra sin omstrukturering av bussterminalen till en bunker med köpcentrum ovanpå. Det är tråkigt, men sant, att vi i framtiden får hoppas på att de med de mest knasiga idéerna inte har några pengar. Har du pengar kan du göra vad du vill i Norrtälje stadskärna. Eller om du lyckas lura alla att ett "kulturhus" bara kostar 17 miljoner att uppföra. Nu hoppas jag att nya tider hinner ta vid, tider då vi uppskattar, lär och tar vara på vår historia. Där vi värdesätter en öppen mötesplats som funnits i snart 150 år på samma plats. Visst kan bussterminalen behöva en försköning, varför inte använda gamla metoder som att plantera mer grönt som både tar upp avgaser samt minskar bullret för kringboende. Jag kan också tycka att det finns anledning att försöka fylla de affärslokaler som redan finns i centrum, skapa en genuin och mysig stadskärna i direkt anslutning till bussterminalen och dra ned på billiga köplador i stadens utkanter.

Det är möjligt att bussterminalen anses ointressant av flera skäl: dess främsta funktion är att föra ut människor ur kommunen dagtid, inga ålänningar anländer denna väg, den som åker buss kan inte handla så mycket osv. Av samma anledning motsätter sig många en bilfri stadskärna, alltså att den som går inte kan handla så mycket. Däremot skulle centrum bli mycket mer inbjudande om det var möjligt att tryggt promenera med sina barn, stanna och äta en glass eller fika vid en gatuservering. Detta är dock inte möjligt med den trafik som idag finns i Norrtälje centrum. Det är inte på de gåendes villkor som skyltarna anger utan alla som befinner sig där måste akta sig för bilar och väja för bilar som står parkerade överallt.

Om alla bostäder som planeras i närheten av Norrtälje centrum kommer att byggas och bli möjliga att sälja (för vad jag vet är det inga hyresrätter) så kommer många människor att vara bosatta på gångavstånd till centrum. Om det också finns bra parkeringar utanför centrum så tror jag att de flesta som besöker Norrtälje skulle uppskatta att kunna flanera fritt och tryggt på gator och torg. Bussterminalen är också ett torg, en öppen plats där massor av människor frivilligt eller ofrivilligt möts varje dag. Där bör finnas buskar, bänkar, sopkorgar och annat som gör det trevligt för människor att spontanträffas. Att täcka över denna plats är enligt min mening inte att göra den välkomnande utan snarare skrämmande, mörk och urinstinkande. Vind/regnskydd borde gå att ordna utan att gömma denna möjligt optimala mötesplats.

Inga kommentarer: