onsdag 18 september 2013

Ett år kvar - vilket blir valets viktigaste fråga?

Det är cirka ett år kvar tills vi i Sverige går till val för att välja representanter för folket i kommun, landsting och riksdag. Samtidigt presenterar regeringen en ny budget och nya skattesänkningar för de som redan har det ganska bra. Massor av våra gemensamma pengar går åt till att spekulera och konkurrensutsätta det som vi en gång tyckt vara viktigt att äga och förvalta gemensamt. En mandatperiod till med borgerligt styre och det Sverige vi vuxit upp i och varit stolta över är historia blott.

Kommer då valet att än en gång handla om hur många extra hundralappar Svensson får i plånboken? Eller kommer vi att kunna styra blicken mot vad vi faktiskt får och vad vi vill ha/förväntar oss av våra skattepengar?

För mig som Vänsterpartist är det viktigt att solidariteten i samhället kan leva kvar, att vi faktiskt vill tillhandahålla en bra skola, god vård och omsorg och acceptabla levnadsförhållanden för alla och inte bara för oss själva och våra egna. Jag är inte nöjd med att jag valt "rätt" skola för mina barn, jag vill att alla skolor ska vara "rätt" för de barn som går där. Jag är inte bekväm med att äldre får välja vilket företag som ska ta betalt för att hjälpa dem, jag vill att de själva ska få vara med och bestämma VAD de vill ha hjälp med och NÄR, utan att behöva oroa sig för kvalitet hos utföraren. Jag tycker det är viktigare ATT de som snart ska bli föräldrar får en förlossningsplats än att de kan pseudovälja var de skulle föda om det funnits plats för dem. Människor som på olika sätt är oroliga för sin hälsa ska få plats och tid inom sjukvården utan att behöva bo på Östermalm och ha en akademisk utbildning.  Skolan ska vara medveten om sitt kompensatoriska uppdrag och de i samhället som har störst behov ska också vara de som får mest stöd.

Inget parti i Norrtälje kommun kommer att prata om skolnedläggningar i valrörelsen, men vad händer efter valet? Vilka strategier har partierna för att få ekonomin att räcka till en hög kvalitet på såväl stora som små skolor i kommunen? Hur vill partierna möta föräldrarnas önskemål om mindre barngrupper på förskola och fritids, barnomsorg på obekväm arbetstid osv?

Inget parti i Norrtälje kommun kommer att tala om att lägga ned sjukhuset i valrörelsen, men vad händer efter valet? Vilka strategier har partierna för att säkerställa underlaget för ett högkvalitativt sjukhus i Norrtälje? Hur ser partierna på en permanentning av projektet Tiohundra och de fortsatta möjligheterna till banbrytande utveckling i arbetet? På vilket sätt ämnar partierna se till att projektet slutar visa röda siffror år efter år?

Blir kvaliteten i välfärden, säkerställan om allas lika rätt till god utbildning, vård och omsorg, en viktig fråga i valrörelsen eller kommer det att handla om vem som får flest hundralappar kvar i den privata plånboken?

Inga kommentarer: