onsdag 12 juni 2013

Alliansen vill inte veta konsekvenserna av cancervårdens centralisering

När jag för några veckor sedan talade med några kirurger på norrtälje sjukhus om vad framtidsplanens centralisering av cancervården kunde innebära för sjukhusets framtid, trodde läkarna att förslaget kunde bero på att många politiker inte var insatta i vilket beslut som skulle fattas. Jag var benägen att tro att de hade rätt. Som fritidspolitiker är det inte lätt att hålla sig uppdaterad och ifrågasätta alla underlag för beslut som hamnar på bordet. Jag vill verkligen tacka dessa läkare för att de uppmärksammade mig på detta.

Sedan den dagen har jag arbetat hårt för att sprida denna information och jag har också haft god hjälp av norrtelje tidning som genast nappade. Även i länstidningen i södertälje har frågan lyfts. Idag debatterades frågan i landstingsfullmäktige och ingen av de närvarande ledamöterna kan hävda att de inte visstenom att det fanns farhågor för vilka konsekvenser beslutet kan få för norrtälje sjukhus. Från  vänsterpartiet krävde vi en ko sekvensanalys, det kan ju låta rimligt vid ett beslut som befaras påverka sjukvården i sådan utsträckning, men från alliansen var det kalla handen. Kommentarer som att de "sätter patienten i centrum", att "det här inte handlar om lokalpolitik" och att " hög kvalitet är viktigare än om nåt sjukhus finns kvar" yttrades. Samtidigt lovade såväl folkpartiet som centerpartiet att de minsann aldrig skulle fatta något beslut som skulle riskera norrtälje och Södertälje sjukhus status som fullvärdiga akutsjukhus. Det vore ju befängt att tro det.

Vänsterpartiet, Lennart Rhodin (fd fp) och de socialdemokrater som fanns på plats röstade för en konsekvensutredning, miljöpartiet lade ner sina röster, men godkände samtidigt lokaliseringen av cancervården enligt framtidsplanen och hela alliansen röstade nej till en konsekvensanalys för norrtälje och Södertälje sjukhus till följd av flytten av cancervården.

Ett mål är åtminstone nått; ingen landstingspolitiker har fattat det här beslutet utan att vara medveten om riskerna.

1 kommentar:

Senior sa...

Du och (V) har kämpat väl men som vanligt kommer naturligtvis medborgarna/de sjuka i kläm. Jag förstår inte denna centralisering. Man klarar ju inte av att ha en tillräcklig vårdkapacitet i dag på något område och de stora sjukhusen är redan överbelastade. Nu kommer ocksåcanceravdelningarna att drabbas på samma sätt.