onsdag 13 oktober 2010

Så mycket man inte tänker på

Det är så mycket vi tar för givet, vi som bor i den rika delen av världen, vi som är uppvuxna i det Sverige som präglades av allas möjligheter och trygghet. I Sverige skulle ingen vara fattig, ingen sjuk skulle bli utan vård, alla skulle få utbildning och ingen skulle behöva gå utan jobb under längre tid (och blev det så skulle man ändå ha sin inkomst tryggad). System byggdes upp för att ta hand om befolkningen. De styrande insåg att ett land aldrig mår bättre än sin svagaste invånare.
Idag hörde jag på radion att det ska bli dubbelt så dyrt att studera i Storbritannien. Här träffar jag ibland människor som tycker det är helt otänkbart att ta lån för att studera. Gillar en liknelse som min partikamrat Amineh Kakabaveh drog när hon var här i Norrtälje sist: När hon kom till Sverige valde hon att ta lån och utbilda sig. En släkting till henne tog istället 400 000 i lån för att köpa en ny fin bil. Nu, tjugo år senare, finns ingenting kvar av bilen, men utbildningen har givit Amineh möjligheter till arbete och försörjning. Det är ett bra exempel tycker jag. Många har inga som helst problem med att ta lån till hus, bil, båt, krediter på kläder och dagligvaror, men när det kommer till att investera i sin egen kunskap tar det stopp.
Ändå är utbildning i Sverige gratis!!!
Tänk om vi skulle betala för utbildningen också, då skulle enbart välbeställda människor kunna utbilda sig. Eller oerhört målmedvetna. På Kuba har man inte mycket resurser p g a en handelsblockad som lamslagit ekonomin i decennier. De ynka resurser man dock har har man satsat på utbildning och hälso/sjukvård till alla. Därutav har man, trots att man är ett fattigt land bland andra i Latinamerika, en utbildningsnivå och nivå på sjukvården som kan mäta sig med många betydligt rikare länder i västvärlden.
Fördelning av resurser. Vilket samhälle vill vi ha? Vi tar så mycket för givet, men ingen vet var högerpolitiken för oss i framtiden. Vi måste avslöja högerspökena som styr vår verklighet och ta tillbaka makten över samhället.

Inga kommentarer: