tisdag 7 juni 2011

Klimatförändringar i Norrtälje kommun

Den relativt nyinrättade klimatnämnden i Norrtälje kommun har i sitt reglemente att utreda hur framtida klimatförändringar kan komma att påverka kommunen och jag undrade redan innan kvällens kommunstyrelsemöte hur arbetet framskred, vilka eventuella hot mot kommunen har nämnden hittat?


Så här i efterhand kan jag själv se en hel del hot inom det politiska klimatet, det närmar sig istid. Växthuseffekten verkar ha en helt annan innebörd i vår kommun än i resten av världen. Förra kommunstyrelsemötet avslutades ganska otrevligt, eller det var rakt igenom ganska otrevligt då det kändes som den styrande majoriteten gjorde allt för att tysta alla försök till diskussion eller frågeställningar från oppositionen genom att använda i stort sett alla nu kända härskartekniker. Efter sammanträdet framkom ett förslag att möblera om i salen så att vi slapp sitta som i dåtida skolsalar på rad med ryggarna mot varandra och med kommunstyrelsens ordförande som en mästrande dåtida magister bakom katedern.


Inför eftermiddagens sammanträde tog Miljöpartiets Mats Wedberg saken i egna händer och möblerade om sammanträdeslokalen. Vi blev glatt överraskade när vi gick in i rummet, men det blev vi snabbt urtagna. Kommunstyrelsens ordförande (M) dundrar in i lokalen och börjar på egen hand slita tillbaka stolar och bord med orden att han är ordförande och bestämmer hur det ska se ut i sammanträdeslokalen och .... det ska vara ordning och reda! Med den märkliga frågan: Har vi inte annat att träta om än möbleringen? så lämnar han funderingen öppen om varför han inte bara kunde yttra; jaha, då provar vi väl den här möbleringen idag då, men funkar den inte så kör vi som vanligt nästa gång....


Sen var ju klimatet för eftermiddagens möte liksom satt. Iskallt. Och när jag mitt i meningen om att jag inte tänkte delta i beslutet om tillsättande av ny kommundirektör blir avsnörpt så kommer jag att tänka på en "surkärring" jag sprang in i samma morgon. Sur utan anledning trots att jag gör mitt bästa för att vara trevlig. Jag hade stannat för att släppa av min dotter vid skolan och min bil stod i vägen för hennes när hon skulle ut. Trots att hon ser att jag är på väg in i bilen för att åka och trots att jag inte stått där en halv minut så är hon tvungen att på ett snäsigt sätt be mig flytta bilen. Javisst, svarade jag glatt, men när jag körde iväg kände jag mig på något sätt irriterad och förnärmad. Otroligt vad ett snäsigt beteende sprider sig vidare även om den som sprider det kanske inte alls menar det. Och ett vänligt bemötande skulle kunna göra detsamma och skulle inte heller vara så svårt att uppbringa. Åtminstone emellanåt.


Kanske var det därför kommunalrådet avslutade sammanträdet med att önska alla en trevlig sommar. Eller så kände han bara att det var hans förbannade plikt. Undrar vem som nu ska ro skutan fram till den 12 september. Ja, just det, kommunalrådet (M) har ju aldrig behövt någon förstärkning i det uppdraget tidigare... Och visst känns det som att klimatet snabbt försämras, undrar hur klimatnämnden har tänkt att ta itu med detta.

Inga kommentarer: