onsdag 25 maj 2011

Skilda världar

Imorgon ska jag nästan vara heltidspolitiker, tja, men inte med lön då då, men heltidsfritidsideell politiker ska jag vara. Jag börjar i Radio Roslagens politikervecka där imorgon Vänsterpartiet och Folkpartiet är inbjudna. Vilken intresseorganisation vi ska samtala med vet jag inte ännu, men det blir säkert spännande. Det enda jag har hört från veckans tidigare program är det när kommunalrådet Kjell Jansson (M) bekymrat säger att han förstått att inte alla föräldrar tar sitt ansvar och gör läxorna med sina barn. Så det är ju inte undra på.... att skolresultaten inte är högre.....


Jansson lever i sin värld. Det bekräftas också genom hans sätt att tala om allt som Moderaterna gjort vid sina år vid makten i kommunen och på det vis han träffar intresseorganisationerna. Tänkte på det idag, att det är lustigt att den andre styrande moderaten som var med i sändningen, Mats Hultin, sitter i en massa styrelser i olika bolag och företag som frekvent förekommer i förhandlingar, upphandlingar, köp, uppdrag mm som kommunen genomför. Det kallas aldrig för jäv, men när en vanligmänniskafritidspolitiker engagerar sig i nån intresseförening och samtidigt har politiska åsikter i frågan så börjar kommunfullmäktiges ordförande (M) höja pekfingret och med värsta härskarteknikmetoden få vederbörande att be om ursäkt och gå och sätta sig på sin plats igen.


Skilda världar. Heltidspolitikerna träffar intresseorganisationer och lyssnar halvhjärtat på deras önskemål för att sedan besluta som de vill. Vanligamänniskorfritidspolitikerna engagerar sig i intresseorganisationer, men vågar knappt prata om engagemanget i de politiska lokalerna rädda för att bli anklagade för jäv och vågar knappt prata om sitt politiska engagemang i intresseorganisationen rädda att bli spottade på av politikerförakt och/eller grundläggande samhälleliga meningsskiljaktigheter.


När de styrande politikerna pratar i radio talar de om vad de har gjort, när jag själv och min partikollega Kia Hamnö (vår representant i Barn och skolnämnden) pratar i radio imorgon hoppas vi få prata om våra visioner. Eftersom vi inte är kommunalråd blir vi sällan inbjudna att träffa olika grupper för att höra vad de vill, däremot är vi ofta engagerade i vårt vardagsliv och som Birgitta ohlsson (Fp) sa på P3 idag så finns det nog människor som behöver en förändravärldenkrok att hänga upp sitt liv på. Många av oss nästan ideellt arbetande fritidspolitiker är såna. Vi kanske inte kan svara på alla frågor om allt, men vi har en dröm, en vision och en vilja att bygga ett annat samhälle.


Efter radioinspelningen och ett par timmars studier med kära studiekamraterna så fortsätter dagen med studiebesök på Vårdbolaget Tiohundra, Familjens hus och sjukhuset tillsammans med kamrater från Vänsterpartiets landstingsgrupp. Vi avslutar dagen med en våravslutning och ett öppet möte om vården tillsammans med vårt landstingsråd Birgitta Sevefjord och vår gruppledare i landstinget Håkan Jörnehed m fl. Alla är välkomna till vår partilokal på Estunavägen för att fika och diskutera vårdval, kundval, akutsjukvård, barnsjukvård, distriktsköterskemottagningar eller vad som nu ligger närmast hjärtat. Mötet börjar klockan 18.00 och håller på i ca två timmar. Sen sover nog en fritidspolitiker rätt gott efter att samtidigt ha grejat logistik så att barn blir hämtade får mat, hinner träna fotboll och läsa läxor och komma i säng.


Inga kommentarer: