onsdag 4 maj 2011

Hur gör man Göran?

Göran Pettersson (M) uttalar sig i dagens lokaltidning och menar på att den som skriker högst inte ska få som den vill. Han syftar då på grupperingen Mötesplats Norrtälje som organiserat sig för att få till stånd förändring och inflytande kring vissa frågor i kommunen. Och det är uppenbart att den borgerliga majoriteten inte ger mycket för att folket organiserar sig för att åstadkomma förändringar i samhället. Nyligen gjorde man ju också en löjlig gest genom att skänka Framtid Älmsta en spottstyver av vad föreningen ville ha för att arbeta för en trevligare tätort, någonting som kommunen inte brydde sig om, men som invånarna gärna vill ha.


Att organisera sig i en intresseförening är alltså ingenting som uppmuntras av de styrande i Norrtälje kommun. Då uppfattas man som någon som gapar efter mycket och helst inte alls ska ha del av stycket. Att organisera sig som förälder eller personal i ett s k enhetsråd i skolan eller förskolan är tydligen inte heller en framkomlig väg. Enhetsrådet vid Västra förskoleenheten som under hela planeringen av den nya förskolan i Vigelsjö drivit frågan att de vill ha ett tillagningskök för att de prioriterar matkvalitet för barn och personal högt, får nu veta att den borgerliga majoriteten inte är FÖR tillagningskök, i alla fall inte just på den här förskolan.


Ungefär som när föräldrar och barn ville ha sin skola kvar i Vigelsjö, eller på Flygfältet. Eller när föräldrar, elever och lärare ville ha medieprogrammet kvar på Rodengymnasiet. Att demonstrera är uppenbareligen inte heller rätt sätt att söka inflytande. Inte heller att uppsöka fullmäktige på det tidigare "Allmänhetens frågestund" eller att försöka få till stånd en diskussion med tjänstemän eller bjuda in en/flera politiker. Allt är fel metod enligt den borgerliga majoriteten.


Till och med att engagera sig i ett parti (om det inte är Moderaterna?) är enligt Göran Pettersson fel väg att gå om man vill påverka. Han är märkbart irriterad över att representanterna i fullmäktige envisas med att lägga motioner som berör "hans" barn-och skolnämnd så att den inte kan arbeta i fred med det han tycker är viktigt. Han glömmer visst att det, trots att Moderaterna är störst, var några till som fick medborgarnas förtroende att föra deras talan.


Med tanke på partiavhopp och startande av nya partier verkar det ju som att det inte ens som moderat medlem verkar vara så lätt att få det inflytande man önskar.... Demokrati, representativ eller direkt, den måste vårdas och återupprättas, varje dag, varje minut, varje sekund, det är ingen självklarhet.


Ta inte död på det engagemang föräldrar och personal har för sina barn i Vigelsjö, låt dem få ett tillagningskök för 1,1 miljoner kronor i nya förskolan, det finns pengar över i nämnden. Hyr sen ut köket till en privat entreprenör om det är såååååååå in i bomben viktigt att det är en privat leverantör av mat (är det någon ni känner? exakt hur högt skrek vederbörande för att få er att gå emot det alla de som ska äta i förskolans önskemål?)

Inga kommentarer: