En lättare framtid var namnet på seminariet om hur vi tillsammans ska kunna stödja våra barn och unga så att de i framtiden inte drabbas av ohälsa, bl a i form at övervikt och fetma. Och vem som skulle/kunde göra vad, så att magsåret hamnade i rätt mage.
Jag har redan tidigare lyssnat på föredrag om Bunkeflomodellen (inte så konstigt kanske när de hållt på i nio år), ändå satt jag fascinerad och tog in av kraften att driva ord till handling. I Bunkeflo har man infört 45 obligatorisk gymnastik varje dag fr o m åk 1. Barn med dålig grovmotorik har dessutom fått en extra timme gymnastik per vecka. För att kunna göra detta var man tvungen att förlänga skolveckan med tre timmar samt utnyttja elevens fria val. I Bunkeflo ansåg man sig ha mandat att göra detta eftersom en av skolans uppgifter är att på bästa sätt främja barnens utveckling och det finns så många studier som talar om att fysisk aktivitet är nödvändig och viktig för oss. Föreläsaren Per Gärdsell ställde sig frågan "På vilken vetenskaplig grund tar vi vuxna oss rätten att eliminera barns fysiska beteende?"
Enligt studier som man gjort i Malmö kan man se att extra gymnastik/fysisk aktivitet är som viktigast innan puberteten. För pojkar gav extra satsningar på rörelse vid 10-11 års ålder märkbart resultat på benstommen vid femton års ålder, men för flickor krävs tidigare insatser. Därför satsar man i Bunkeflo på extra gymnastiktimmar redan från årskurs ett. Flickorna får på så sätt också möjlighet att få ett starkare skelett som kommer att ev avvärja risk för benskörhet på ålderns höst.
Att förebygga är att avvärja och att skydda. Att främja är att erbjuda och möjliggöra. Vi måste i offentliga miljöer kunna göra båda. Våra barn tillbringar mycket tid i förskola/skola och resten av tiden hemma och i t ex idrottsrörelsen. På alla de platserna kan vi hjälpa till och erbjuda barnen hälsofrämjande miljöer. På samma sätt som det nu är rökförbud på offentliga platser borde det kunna vara så att skolor och förskolor erbjuder hälsoriktig och god mat (jisses nu missar jag det där nya matprogrammet med Bert Karlsson), att skolor/förskolor erbjuder lungna och stimulerande miljöer som inbjuder till rörelse och kreativitet och att barn via förskolan/skolan erbjuds möjlighet att prova på/komma i kontakt med olika aktiviteter inom föreningslivet. Citat "Det behövs en hel by för att uppfostra ett barn."
Vi fick också höra Cecilia Boldemann förklara sambanden mellan överexponering av solljus, övervikt/fetma och äventyrad koncentrationsförmåga hos barn. Det är en studie som är gjord på förskolegårdar runt om i Stockholm och visar på hur planeringen av sådana kan höja/sänka barns fysiska aktivitet. Studien finns på www.folkhalsoguiden.se/scamper.
Jag var tvungen att avvika efter lunch men innan dess hann jag också få höra lite om Hälsans bestämningsfaktorer och prova på Röris (puh). Det var en bra dag hur som helst och såna här dagar behövs med jämna mellanrum för att verkligen nå ut till alla som behöver ha den här kunskapen. Tunga politiker som hade behövt den här kunskapen lyste dock med sin frånvaro. Övervikten av deltagarna var helt klart kvinnor.
1 kommentar:
Det låter som att det var ett väldigt bra seminarium. Synd att jag missade det.
Jag tycker att vi borde driva frågan om fysisk aktivitet i skolan hårdare. Röris är väl ett bra alternativ? Hoppas att många blev inspirerade av föreläsarna och "gympingen".
För övrigt försökte jag få sällskap till Friskis samma kväll med förhoppning om att någon hade blivit inspirerad...
Jag: Ska du inte följa med till Friskis då, du som har lärt dig om folkhälsa idag? *flinar*
H: Nej faaan heller. Jag hoppade lite upp och ner till röris idag, och var helt sluuut efter en låt!
Bland dom som bäst behöver det finns oxå det största motståndet ;-)
Skicka en kommentar