måndag 10 januari 2011

Man ska få välja var man bor, ja, ta mej faaaan

Vardag. Måndag. Inser att måndagar kommer att bli tunga framöver. Idag var vi i skolan hela dagen, Skrutt och jag, och hon börjar bli mer och mer ointresserad av såna tillställningar. Nu ljög jag litet också, för vi fick springa tidigare från skolan för att hinna till Kommunstyrelsen. Som jag nämnde redan igår så kom vår motion om barnomsorg på obekväm arbetstid upp och den borgerliga majoriteten vidhöll att den var besvarad med att man godkänt några privata dagbarnvårdare att ta emot barn på natten. Trots att vi motionerat om att undersöka behovet av omsorg genom en enkät till kommunens föräldrar. Tar bara mig själv som exempel; ingen har någonsin frågat mig om jag skulle vilja ha barnomsorg på obekväm arbetstid. Och jag har aldrig talat om det för någon. Så hur ska någon kunna veta? Både på mitt nuvarande arbete (förskola i Vaxholm) och mitt förra (ICA Kvantum Flygfyren) så skulle jag behöva omsorg utöver tiderna 06.30 - 18.30 ibland. Och med kommunstyrelsemöten som börjar 18.00 så skulle det också behövas omsorg nån timme längre än 18.30 för att man som ledamot ska hinna hämta sina barn efter sammanträde. Nu krävs istället alltid speciallösningar. Men precis som när det gäller hemtjänst eller hyresbostäder så handlar det inte om vad medborgarna vill ha utan vilken typ av verksamhet de privata entreprenörerna är intresserade av att driva. I Alliansens Sverige.
Läste förresten i dagens ledare i lokaltidningen att Vänsterpartiet var patetiskt och verklighetsfrånvänt. Tja, beror ju´på vilken verklighet man lever i. En statusrad på Facebook efterfrågade igår hur man skulle få Moderaterna i Täby att gå med på att servera mindre kött i de kommunala verksamheterna. Ett svar var att övertyga dem om att det inte skulle komma några fattiga eller sjuka till del. Verkligheterna är olika.
Ett ärende på kommunstyrelsen behandlade 20 nya tomter på Solö, på berget, nära havet, med spridd fritidshusbebyggelse och en större gård i närheten. På tomterna vill borgarna ge ett utökat bygglov på 200 + 60 kvadratmeter. Det är rimligt, tycker kommunalrådet, för att garantera att det blir permanentbebyggelse och för att de som bygger villa inte vill bli begränsade, de tycker nämligen att villor under 200 kvadrat är för små. I tätortsnära, men ändå på landet belägna Färsna, bygger det kommunala bostadsbolaget nya hyresrätter. Om jag inte missminner mig helt så ligger de största lägenheterna på 80 kvadratmeter. Hur kommer det sig? Har de som har råd med havsutsikt på Solö så många fler barn än de som ska bo i hyresrätt i Färsna? Eller varför behöver de så mycket mer plats? Det finns inte många hyresrätter på fler än fyra rum i kommunen. Är det bara ensamstående som ska bo i hyresrätt? Enligt bostadsnormen ska varje barn ha ett eget rum för att man inte ska anses trångbodda. Det innebär att inga familjer med fler än två barn får plats i hyresrätterna i Färsna. Ärligt talat, 200 kvadrat på Solö kanske skulle ge mer plats, då har man ju tomt också. Och havsutsikt. Men även om jag arbetade dygnet runt så skulle inte pengarna räcka till det så... N
Nej, själv väntar jag med spänning på vad den nya hyresvärden har för lösning för oss i framtiden.

Inga kommentarer: