söndag 12 december 2010

Ett firande för flickor?

Konstaterar efter gårdagens promenad på stan (som visade sig innehålla ett uppträdande av Norrtäljes Lucia med tärnor) att ett Luciatåg utan stjärngossar och tomtar blir väldigt litet och ynkligt.
- Det var väl inga stjärngossar som sökte, kommenterar en bekant i publiken.
- Men, funderar jag. Sökte man några stjärngossar då? Jag såg ingen annons som sa: Vill du bli Norrtäljes stjärngosse 2010? Vill du sprida värme och glädje i decembermörkret?
Nej, inga såna annonser. Här vänder vi oss bara till flickor, som om det var bara de som kunde sprida glädje. Som om det var bara de som VILLE sprida värme.
Med modernt genustänk skulle jag ju nu hävda att en man måste få vara Lucia, och det kan jag ju också göra, men jag skulle vilja hålla jämställdheten på ett så traditionellt plan att jag börjar med att ifrågasätta varför Luciatåget i Norrtälje inte innehåller roller som traditionellt besätts av både män och kvinnor? Okej, ett förslag till nästa år: låt även stjärngossar vara med i Luciatåget. Tomtarna kan vi spara till jul.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men den där jädra jämställdhetspolitiken har ju bara förstört ALLT! Kalla det jämställt? Jag kallar det total omöjlighet till valfrihet! VAD exakt har blivit bättre? Rätt man på rätt plats är i mina ögon det enda rätta. Kanske det tåls att fundera på om det inte är så att kvinnor ÄR bättre på att sprida värme och moderlighet runt sig just bara för att de är kvinnor? Nedärvt i generna sen tusentals år. Det som denna jämställdhetspropaganda leder till är att det blir FULT att som kvinna vilja vara karriärslös hemmafru... Vilket är fullständigt omöjligt att välja som livsstil, Tack för det feminister! Nu ska det vara fult att tejer med ljus i hår och hand sprider värme i mörkret. Könskvotering är fan inte lösningen på allt! Visst finns det kompetenta kvinnor till högre poster, men att denna debatt gjort det omöjligt att göra karriär som hemmafru skiter alla i. SÅ TACK alla hemska kvinnor och män som omöjliggjort min karriärsdröm!

Catarina sa...

Men lilla Anonym; så arg man kan bli för att någon föreslår stjärngossar i ett Luciatåg. Tänk på alla som tänkt sig en stjärngossekarriär, deras dröm är ju också omöjliggjord.

Jezz sa...

Jag håller med dig, Catarina! Det är verkligen underligt att det inte finns med några stjärngossar faktiskt! Stackars stjärngossarnas drömmar som krosstas...Jämställdheten är viktig, på SAMTLIGA plan i samhället. Anonym verkar ha missat en hel del, som det verkar...?!