fredag 30 januari 2015

När kommentarsfälten stängs

Idag hade undertecknad och Christina Hamnö en debattartikel i Norrtelje tidning angående de romska tiggarnas situation i EU och i vår kommun. Artikeln är skriven som ett svar på en öppen fråga som Norrtäljeprofilerna Michael Blum, Micke Grann och Gun Svensson ställde till samtliga partier via tidningen den elfte december 2014. Flera personer har givit positiva kommentarer på artikeln på tidningens websida. Andra har reagerat och ställt svaga grupper mot varandra, undrat varför vi ska hjälpa romska tiggare från Rumänien då det finns fattiga barn i Sverige, då det finns fattiga äldre, då det finns fattiga sjukskrivna och arbetslösa. Ja, och det är ju det som är vitsen med borgerlig politik, att de svaga har fullt upp med att konkurrera med varandra så att de glömmer bort vilka som skor sig på detta. Så att de glömmer bort att en krympande skara personer på klotet äger lika mycket som hela den fattiga halvan av befolkningen tillsammans. Det finns en politik som har förts i många år i vårt land som bygger på ökade klyftor, denna politik har i många avseenden lyckats då svaga grupper börjar attackera varandra - då går direktörerna därifrån med ryggen fri.

Enligt oss i Vänsterpartiet så betyder inte det faktum att vi skulle kunna visa romerna lite medmänsklighet då de helt lagligt som EU-medborgare kommer för att söka lyckan i Sverige, att vi skulle fortsätta låta barnfattigdomen öka eller att vi skulle strunta i de äldre eller de sjukskrivna. Vi vill förbättra för alla dessa människor, vi vill minska klyftorna i samhället och det är inte din gamla fattigpensionär till mamma som ska stå för puckarna då de romska tiggarna föreslås erbjudas en lokal där de kan värma sig, tvätta sig, ta en fika och träffa några medmänskliga, solidariska svenskar som har tid och omtanke att bjuda på. Det är inte romerna som stjäl resurser ur äldreomsorgen, det är vinstintressen, bankkonton i skatteparadis och en medveten politik för ökade klyftor, för egen vinning hos de starka. Det bästa de vet är när vi slår på varandra.

Elva kommentarer blev det på vår debattartikel, sen blev tidningen uppenbarligen tvungna att stänga den för ytterligare kommentarer. Då har någon "rolig" person redan lyckats lägga ut adressen till en av våra medlemmar och angivit detta som adress till värmestuga. Detta är anmält, det ovidkommande och det är att hänga ut en person som inte är inblandad i artikeln. Det är givetvis gjort helt anonymt. Hur är det med yttrandefriheten här i landet egentligen? Kan en inte skriva en solidarisk debattartikel utan att det kommer sådana kommentarer att tidningen är tvungen att stänga kommentarsfältet efter en dag? Kan en inte föreslå att räcka en annan människa en hand utan att någon som inte vågar ange sitt eget namn måste slänga ut någon annans adress? Nä, det är katastrof faktiskt och nu är det hög tid att vi som står för de goda krafterna också står upp för medmänskligheten. Vi kan inte låta dessa odemokratiska, hotfulla krafter sätta dagordningen och färdriktningen för vårt land. Tillsammans är vi starka. Vi ska besegra detta.

Inga kommentarer: