måndag 24 oktober 2011

Vem vill vi se i maktens korridorer?

När vi på kommunfullmäktige häromsistens debatterade partiernas insyn i nämndarbetet fick vi av vice kommunalrådet, Berit Jansson (C), veta att det upplägget vi har kring nämndarbetet beslutats i samstämmighet inför mandatperioden. Inget hade haft någonting att invända mot upplägget och så här har vi ju gjort tidigare. Klaréus (M) var också uppe i talarstolen och deklarerade att nämndarbetet och insynen sköttes enligt en oklanderlig norm. Väl så. Varför förändra något som fungerar så bra? Åtminstone fungerar det bra för dem som sätter dagordningen och innehar tolkningsföreträde.

I våras tyckte Mats Wedberg (Mp) att det var tråkigt att kommunstyrelsen skulle sitta bänkade likt en gammeldags skolklass på rader bakom varandra utan att kunna se den man pratade med i ögonen. Han tog själv initiativ och möblerade om kommunstyrelsesalen innan sammanträdet (till en hästsko), vilket ledde till att kommunalrådet, Kjell Jansson Allsmäktig (M) fick något som liknade ett hysteriskt anfall (men det är ju gudbevars förbehållet kvinnor) och slet själv tillbaka alla möblerna under tiden han om och om igen upprepade för sig själv att han var ordförande och det var han som bestämde hur borden skulle stå.

Det tycks lite konstigt att en person som, enligt sin egen utsago, vaknar med en ny idé varje morgon, har så svårt att ta till sig andras idéer om förnyelser. Idag på kommunstyrelsen skulle vi ta beslut om sammanträdesdagar för 2012, säkert en fråga som man inte förväntat sig några speciella invändningar på. Jag ville heller inte göra några kommentarer kring datumen eftersom jag i min planering inte hunnit in i 2012 än. Däremot ville jag gärna lyfta det här med sammanträdestiderna. Jag har även tidigare bloggat om det idiotiska i att lägga ett sammanträde mellan 18.00 och 18.45. Dessutom har vi gruppmöte innan mellan 16-18. Barnomsorgen stänger 18.30, d v s varje gång det är kommunstyrelse som måste det trixas och fixas med barnvakt. Hur idiotiskt som helst.

Jag föreslog helt sonika att sammanträdet skulle ligga en timma tidigare, 17.00. Men se det gick inte. "Det här har vi redan bestämt och alla var överens", började argumentationen från det idérike kommunalrådet (M). "Dessutom går arbetslinjen först för oss Moderater, man måste kunna arbeta OCH vara aktiv i politiken." Jahaja, men tydligen inte ha barn OCH vara aktiv i politiken. Och tydligen arbetar inte småbarnsföräldrar i kommunalrådets ögon.

Alltså, det skulle räcka med en halvtimma tidigare. Men kommunalrådet med de många nya idéerna är inte beredd att ändra på någonting som passar honom som handsken. Antagligen vill han inte ha in någon annan typ av människor än just de som redan sitter där. Antagligen är det läskigt om för många människor som inte känner till normerna kommer allt för nära beslutspunkterna.

Jag skulle vilja säga att det är ett medelåldersgubbvälde (och nu bryr jag mig inte om att en del av gubbarna är tanter). Flera jobbar med politiska uppdrag på heltid eller har arbeten som gör det fullt möjligt att gå ifrån tidigare för att delta i kommunstyrelsesammanträden. Man har faktiskt rätt till ledigt för förtroendeuppdrag (även om det inte är praktiskt möjligt på alla arbetsplatser). Jag antar att kommunalrådet (M) och hans gubbkompisar tycker att det vore lämpligare om vi småbarnsföräldrar anlitade nån RUT som hämtade barnen i förskolan, så att vi också bidrog till näringslivets blomstring. Eller att vi helt enkelt höll oss borta från maktens korridorer så de fick ha sina briljanta nya idéer i fred. 

1 kommentar:

Reflektioner sa...

Det låter som ett relevant önskemål. Fortsätt, så. Få dem att se att det finns andra värden.