tisdag 29 september 2015

Vem kallar du kommunist Kjell Jansson?

Det är sedan länge väl känt att, när borgarnas argument tryter, när de börjar bli desperata, då tar de till k-ordet, kommunist, då får en det slängt i ansiktet och på något sätt är det ju ett tecken på seger. Sist nuvarande oppositionsrådet Kjell Jansson (M) kallade mig för kommunist i en fullmäktigedebatt var innan han blev gruppledare för moderaterna i Norrtälje och då blev han tillsagd av dåvarande gruppledare (eller var det kommunfullmäktiges ordförande) att gå och be om ursäkt. Det gjorde han också.
 
Nu är det tydligen nya tider. Jag kan inte ens tro att Jansson kände sig klämd då vi diskuterade ett ärende om direktiv till de kommunala bolagen (som han ansåg var "vänster" och simmade omkring) och vi föreslog att det kommunala bostadsbolaget Roslagsbostäder skulle få i uppdrag att bygga hyresrätter i Grisslehamn. Det kan väl inte ha retat honom så att han var tvungen att kalla mig kommunist? Nej, jag tror det låg en helt annan strategi bakom detta.
 
Bosse Blideman (Mp) kommenterade för en tid sedan en artikel på DN debatt som Kjell Jansson hade undertecknat. Och jag tror att Bosse och jag ser ungefär samma mönster. I artikeln på DN debatt uttrycker Jansson (M) tankar om begränsning av anhöriginvandring och förbud mot tiggeri. Kanhända känner han sig efter detta trängd då han blivit jämförd med Sverigedemokrater? Eller så handlar det för Jansson om att börja sortera människor, och helt plötsligt är det okej att hävda att alla inte har samma värde. Jansson hade själv en illa skriven motion om att skolan bör upplysa elever i årskurs åtta och nio om nazismen och kommunismens illdåd vid gårdagens fullmäktige. När han inte lyckades få bifall för den (p g a att den var illa skriven, att den innehöll uppmaningar till lärarna som redan ingår i deras uppdrag mm) så rasade han ut mot hela fullmäktige och antydde att vi var kommunister allihop. Jo, han sa faktiskt att om motion enbart hade handlat om att upplysa om nazismens illdåd så hade fullmäktige bifallit den (!!!). Flera gånger antydde Jansson också sammankopplingar mellan kommunism och såväl Vänsterpartiet, Ung Vänster och Socialdemokraterna. Jag skulle kunna säga att det verkade som att han ville befästa en naturlig länk mellan det allmänt hållna ordet "vänster" och kommunism.

Egentligen skulle jag kunna skratta åt det här, men det är inte roligt.  Jansson visade i går på lågt förtroende för kommunens anställda och de kommunala bolagen i sina inlägg, men han utstrålade också ett förakt för sina meningsmotståndare. Att anklaga någon (som dessutom bara har föreslagit nybygge av hyresrätter) för att stödja en ideologi som mördat miljoner människor, det är inte okej. Det var inte okej då han gjorde det förra gången och även den här gången buade fullmäktigeförsamlingen. Nästa gång kan Jansson gärna komma med belägg för på vilket vis jag verkar för ett mindre demokratiskt samhälle och mindre frihet och respekt för individerna. Några av grundpelarna i mitt liv är nämligen att arbeta för det rakt motsatta, det gör jag i min politiska gärning, i mitt arbete som förskollärare och lärarutbildare och i mitt privatliv som föreningsmänniska. Kjell Jansson däremot, verkar falla in i uppenbara problem med den mänskliga rättigeheten "Allas lika värde". 

2 kommentarer:

anders fransson ROOP sa...

djävligt bra skrivet katarina

Catarina sa...

Alltså grejen när man samtidigt målar upp sina meningsmotståndare som extremister och i nästa andetag drar upp det stora hotet från extremister som vår värld står inför. Här buntas vi ihop med IS, Buku haram etc hej vilt utan reflektion. Vad händer när en ledare med de här svårigheterna att inte generalisera förklarar krig mot terrorismen? Då ligger även hederliga kommunpolitiker illa till. Vi ser ju i andra länder hur just freds- och frihetskämpar, demokratins talespersoner, är de som först fängslas, torteras och tystas. Skrämmande.