tisdag 26 maj 2015

Fotboll för alla?

Idag stod jag vid kanten av planen då NT-ligan kördes. NT-ligan är den speciella klumpfotboll som är inkörsporten för många 5-8åringar till fotbollens värld. Nu är det yngsta dotterns tur att delta. Ett gäng vilda ungar springer glatt efter bollen (eller efter något annat) på planen i en timma utan att riktigt veta vilket lag de tillhör eller var de ska göra mål. Då föräldrarna mognat tar de sina barn vidare till mer regelbunden träning, de startar lag, något som oftast sker lite tidigare för pojkar än för flickor.

När äldsta dottern skulle påbörja sin tredje säsong i NT-ligan, nu med ytterligare påfyllning av yngre tjejer, tog vi saken i egna händer och lät henne börja träna med de äldre tjejerna. Då hade vi hört en hel del kommentarer i föräldrarskaran som: "Spela lite försiktigt, tjejer" och "Det är ju kul att de får prova på..." Många glada skratt åt tjejerna när de missade bollen, när de verkligen försökte. Så var det vid tjejplanenen. Redan då hörde en ju att det lät helt annorlunda vid killplanerna.

När mellandottern gick NT-ligan hade klubben gått in och satsat så att det blev gratis för tjejer. Detta för att locka fler tjejer till fotbollen. Det blev succé på ett sätt; fler tjejer än vad klubben kunnat drömma om dök upp och det var de väl inte riktigt beredda på så speltiden blev väl inte så väldigt lång för tjejerna. Tror det var ett femtiotal tjejer som samsades om en plan, medan killarna var uppdelade på flera planer. Hur som helst fortsatte inte NT-ligan att vara gratis för tjejer för att det kunde uppfattas som orättvist av pojkföräldrar.

Nu är det ju rätt mycket som är orättvist inom fotbollen, inte minst då det kommer till kön. T ex presenterar fotbollskanalen.se en färsk rapport som visar att 76% av de styrande inom fotbollssverige är män. Och då är det kanske inte så konstigt att det ser ut som det gör?

Även vid dagens besök i NT-ligan-världen skrattade föräldrarna vid tjejplanen då spelarna fått syn på en regnbåge som de pekade på. "Det är bara vid en tjejplan man kan få uppleva sånt...", var en av kommentarerna. Samtidigt står en pappa med sonen på planen bakom och vrålar till sin unge precis hela tiden så vi knappt hör vad domaren säger vid vår plan; "Det är bra XX, gå på där XX, så spring kanten XX. Nä, låt domaren vara XX, du säger ingenting till domaren XX. Kör på nu! Bollen XX, fokusera på bollen!"

I helgen vid en pojkmatch, födda 04, stod en ledare (manlig) i det andra laget och gapade och skrek åt spelare och åt domaren (en 15årig kille från vår klubb), så både spelare och domare (och kanske några föräldrar) grät efter matchen. Flera försökte prata med ledaren, men det gick inte att stoppa honom.

Jag tror inte att någon av tjejerna i de fyra lag som finns i klubben skulle skrika saker till domaren (även om de ibland tycker att domare är partiska). Jag har heller aldrig hört några föräldrar som redan innan skolåldern pushar sina tjejer att prestera på planen. Kanske är det knasigt, kanske är det därför Zlatan tycker att landslagsspelarna i damlaget kan nöja sig med en cykel då herrarna får en bil? Men det finns ingen forskning som stödjer elitsatsningar på små barn. Det finns inga politiska direktiv om att elitsatsa i ungdomsidrotten. Det finns ingenting som talar för att hårda tag, utskällningar och krav på barnen leder till högre prestationer. Allting talar faktiskt tvärtemot allt detta. Men självklart är det tydligt för barnen vilka föräldrarna är mest engagerade i, vilka som kan bli något inom fotbollen.

På TV4-sporten berättas om en ny barnbok som handlar om Kosovare Aslani, svensk landslagsspelare i fotboll. Boken ska ge unga spelare kvinnliga förebilder. Då reportern frågar några fotbollsspelande sjuåriga flickor vilka förebilder de har svarar de mansnamn, de vet inga kvinnor, de kan inte namnen. Det finns mycket mycket att göra innan fotbollen blir en sport för alla på lika villkor. Svenska landslaget med Pia Sundhage i spetsen gör ett stort arbete för detta. Det är bara att önska lycka till i Kanada.

Inga kommentarer: