tisdag 8 april 2014

Ungdomar tror på Hallstaviks framtid, men vill ha vuxenstöd i sina projekt

Då var det dags för debatt i Hallstavik, den tredje i raden av totalt fyra som Hallstaviksnätverket anordnar. Själv jobbade jag extra och slutade inte förrän strax före halv fyra, hämtade barnen, lämnade två av dem hos mormor och en i badhuset, svängde förbi Konstgräset vid sportcentrum och lämnade pengar inför fotbollslägret i helgen och tryckte sen gasen i botten mot Hallstavik. Middag, vad är det när en är fritidspolitiker?

Ett antal frågor hade vi politiker ombetts svara skriftligt på i förväg. Jag mailade frågorna i går eftermiddag, men fick idag under arbetsdagen veta att jag mailat dem till fel adress, så det blev att söka rätt på dokumentet i telefonen och försöka få i väg det till rätt adress under eftermiddagen på jobbet. Jag lyckades precis i tid och svaren delades ut bland besökarna i Folkets Hus i Hallstavik. De frågorna och svaren kan ni läsa här.

Debattkvällen började med att ett antal partipolitiskt obundna personer presenterade berättelser om Hallstavik, först ut var Åke Uneskog, fritidsboende i bygden och fotbollsengagerad. Han berättade om hur Hallstavik IK arbetar för att göra idrottsplatsen till någonting mer än bara en idrottsplats, hur en konstgräsplan förlängt fotbollssäsongen från tre till sex månader, hur boulebanor, grusplan och andra kringinvesteringar gör det möjligt för människor att mötas över intresse och generationsgränser. Nyligen har tre tidigare Eritrianska landslagsspelare involverats i fotbollssatsningen vid IP. Tyvärr ingår inga flickor i verksamheten, men Uneskog hoppades att samma satsning fast för flickor gjordes i Häverödal där flickfotbollen är utvecklad.

Efter Åke pratade Marcus Radovanovic om en kampsport som han var engagerad i (minns ej namnet). Sporten handlar inte om våld utan inre balans och självförsvar. Marcus tycker självförsvarsutbildning ska vara obligatoriskt i skolan, att det behövs för att skapa trygghet i ett otryggt samhälle och han ville gärna komma i kontakt med fler kvinnor och unga som vill lära sig självförsvar. Hans viktigaste uppdrag såg han som att verka för en bättre värld där ungdomar inte hamnade på centrum bland droger och alkohol.

Sen gav fyra ungdomar oss en bild av hur det var att växa upp i Hallstavik samt ställde ett antal frågor som elever från Hallsta skola och Carl Wahrens gymnasium kommit in med. Ungdomarna ville bl a ha billiga hyresrätter, bättre kommunikationer och jobb. De yngre eleverna lyfte en ytterligare fritidsgård, så att det blir två fritidsgårdar, en för äldre och en för yngre ungdomar. De ville också se ett samarbete mellan folkets hus, biblioteket och skolorna som kunde erbjuda studiekvällar med bl a läxhjälp för de som har behov av detta. De hade också en hel del ganska modesta önskemål som upprustning av idrottsarenor, skatepark, styrkegym vid elljusspåret och att snygga till centrum och vänthallen vid bussterminalen.

Många gav oss en bild av ett centrum där många alkohol och drogpåverkade personer vistas, såväl utomhus som inomhus på de pizzerior som finns och ungdomarna undrar var de kan gå för att äta ute tillsammans utan att trakasseras av fulla människor.

Wedberg (Mp) berättade om hur de motionerat om att hänsyn till sociala kriterier ska tas vid upphandlingar, vilket skulle göra det möjligt för kommunen att kräva av företag att de anställer ungdomar då de utför arbete åt kommunen. Falk (S) berättade också om sommarjobbsgaranti som skulle omfatta alla ungdomar. Varför har den borgerliga majoriteten avslagit dessa motioner?

På detta svarade oppositionens bästa valarbetare, vice kommunalråd med ansvar för mjuka frågor; Berit Jansson (C); "Vi curlar inte ungdomar. Vi vill se starka, livskraftiga ungdomar med egen initiativkraft." Och som alternativ till sommarjobbssatsningar så pekade hon på Företagarföreningen och Sparbankens satsning "Egen sommar" där ungdomar får prova på att starta eget. Det är ju nämligen det de ska göra i framtiden om de vill bo kvar i Hallstavik. De borgerliga representanterna tryckte väldigt på hur de såg Hallstaviksbygden som en kreativ bygd full av entreprenörsanda och Lewerentz (M) menade att det var pendla eller våga vara entreprenör som gäller.

En sak var jag och Jansson (C) överens om och det var att det behövdes mer satsningar på kollektivtrafiken, 639 måste upphöjas till stomlinje, fler tvärförbindelser, även över länsgränsen och ett enklare taxesystem för att resa över länsgränsen. Falk (S) betonade att för att få igenom infrastruktursatsningar krävs också ett byggande av fler bostäder i Rimbo och Hallstavik.

Flera formuleringar och tankar, men också konkreta förslag tar jag med mig från debatten in i det arbete vi gör i kommunfullmäktige; bl a möjligheten att ha självförsvar på skolschemat och två fritidsgårdar i Hallstavik. Vill också gärna spara begreppet studiekvällar för att ersätta det som annars kallas läxhjälp. Jag gillar ju inte läxor, vilket jag bloggade om så sent som igår.

Till sist vill jag glädjas över den framtidstro som ändå finns hos ungdomarna i Hallstavik, de vill inte pendla, de vill veta hur de ska kunna satsa på Hallstavik. "Jag är inte hjärnkirurg, jag är barnskötare och det finns redan åtta dagis i Hallstavik, så jag tycker inte det verkar vara så smart att starta eget.", uttryckte en tjej som önskade arbete på hemmaplan efter avslutad utbildning.

Inga kommentarer: