söndag 19 oktober 2008

Borgerlig skolpolitik

Förra mandatperioden försökte den borgerliga alliansen lägga ned ett antal grundskolor i kommunen. Protester från väljarskaran lyckades stoppa samtliga nedläggningar utom en, Vigelsjöskolan, vars elever flyttades och de väl anpassade lokalerna hyrdes istället ut till privata montessoriskolan som under en längre tid varit pressade av lokalbrist. Barn och Skolnämndens ordförande avgick och den nyinsatte militären visade styrka och politiskt mod, statuerade exempel och lade ner en skola i ett område med många invandrade och/eller ensamstående föräldrar. Wow! Vilken handlingskraft.
Trots denna misslyckade skolpolitik som upprörde så många så lyckades borgarna vinna även nästa val, och moderaterna som varit mest pådrivande för att stänga skolor, gick kraftigt framåt. Ett par år förflyter och sen dyker samma idiotiska nedläggningsförslag upp igen. I stort sett samma skolor är åter hotade.
Men så kommer kommunalrådet på (på sittande fullmäktigemöte) att de faktiskt lovat att inte lägga ned Singö skola under denna mandatperiod. Så Singö skola är "räddad". Och Parkskolan har ju så bra verksamhet. Så Parkskolan är "räddad". Centern och Kd visar sina väljare att de har någonting att säga till om och ser till att sjätteklassarna blir kvar i låg- och mellanstadieskolorna ute på landet, så "räddas" även dessa skolor. Men...
Moderaterna måste ju visa handlingskraft och politiskt mod, så att man skulle ta sitt förnuft till fånga vad det gäller Flygskolan känns overkligt. Moderaterna vill statuera ännu ett exempel och lägga ned ännu en kommunal grundskola i ett utsatt område med många invandrade och/eller ensamstående föräldrar.
I stället låter man små privata skolor ta över hela skolverksamheten i tätorten. Den enda skolan i det helt nya området Färsna planeras drivas av privata Freinetskolan. För föräldrar som inte gillar den pedagogiken eller helt sonika föredrar en kommunal skola blir det till att skjutsa sina barn till den då jättelika Lommarskolan. Eller helt enkelt inte bosätta sig i det området. Integrationstankar lyser med sin frånvaro.
I dagens Sifoundersökning går Moderaterna fram ännu mer. Om människor gillar deras segregeringspolitik eller om de bara tror att det är som en fotbollsmatch som Fredrik Reinfeldt häromdagen vann mot Mona Sahlin... jag vet inte. Hur som helst ska nog invånarna i Norrtälje kommun ha klart för sig; att vinner borgerligheten valet igen 2010 så läggs Singö skola ned under nästan mandatperiod. Och troligtvis blir det inte den enda skolan som får stänga. Detta trots att man enligt egna beräkningar kommer att ha fler elever än vad lokalerna tillåter redan 2013.

Inga kommentarer: